BERLİN

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Alman kargo uçağına İncirlik'e iniş izni verilmediği iddiasına ilişkin, ''İzin meselesinin uzaması bürokratik işlemlerden kaynaklanıyor'' dedi.

Schaefer, Federal Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, askeri uçaklarda iniş izni ve hava koridorunu kullanma izni alınmasının sivil uçuşlara göre daha farklı olduğunu söyledi.

''Askeri ataşelik aracılığıyla bu izin müracaatı yapılıyor ancak İncirlik'in Suriye sınırına yakın olması nedeniyle teknik çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz" diyen Schaefer, "İzin meselesinin uzaması konusu bürokratik işlemlerden kaynaklanıyor'' ifadesini kullandı.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jens Flossdorf da insani yardım taşıyan uçakların İncirlik’e inişi konusunda medyada çıkan haberleri hatırlatarak ''İniş izni verilmediği ve bunun BND dinlemeleri iddiasıyla ilgili olduğu yönünde somut hiçbir bilgi yok. Bu izin tamamen teknik ve bürokratik işlemlerden kaynaklanan bir gecikme'' diye konuştu.

Bu iznin bugün ya da yarın verilmesini bekliyoruz

Alman Hava Kuvvetleri yetkilisi de Irak’ın kuzeyine insani yardım taşıyan uçakların İncirlik’i kullanmaları konusunda sorun olmadığını söyledi.

Habere adının yazılmasını istemeyen yetkili, şöyle konuştu:

“Türkiye’den olumsuz yanıt yok, izin konusunda bir gecikme oldu. Bu iznin bugün ya da yarın verilmesini bekliyoruz ancak kesin zamanını bilemiyorum. Bugün ilerleyen saatlerde ya da yarın bu uçuşları yapmayı planlıyoruz. En geç bir gün sonra uçuşları yapmayı planlıyoruz.”

Öte yandan, Türkiye Dışişleri Bakanlığı kaynakları da Erbil'e insani yardım taşıyan Alman uçaklarına izin verilmediği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.