BERLİN

Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldüren terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU)  ile ilgili 2005 yılında bir muhbir tarafından Alman iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı'na bir CD gönderildiği ancak bunun yıllardır gizlendiği belirlendi.

Almanya’da 2000-2007 yıllarında  8’i Türk 10 kişiyi öldüren ve yıllardır karanlık bağlantıları aydınlatılamayan NSU terör örgütü ile ilgili olarak ortaya çıkan yeni bilgiler, iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) hakkında kuşkulara yol açtı.

Der Spiegel dergisi, "Corelli" kod adlı muhbir Thomas R.’nin aşırı sağcılara ilişkin bilgiler içeren ve üzerinde "NSU/NSDAP" yazan CD’yi 2005 yılında Anayasayı Koruma Teşkilatı’na gönderdiğinin ortaya çıktığını yazdı.

İçinde aşırı sağcılara ilişkin çok sayıda bilginin bulunduğu söz konusu CD’nin uzun yıllar  dikkate alınmadığı ve Neonazi cinayetlerin ortaya çıkarıldığı 2011 yılından sonra da soruşturma makamlarından gizlendiği iddia edildi.

Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen'ın Federal Meclis İçişleri Komisyonu üyelerini salı günü telefonla arayarak, içinde NSU terör örgütünün varlığına ilişkin ipuçları bulunan bir CD’nin 2005 yılından bu yana teşkilatta bulunduğunun ortaya çıktığı bilgisini aktardığı bildirildi.

Anayasayı Koruma Teşkilatı, son üç yılda yürütülen soruşturmalarda, NSU'ya ilişkin somut bilgilere ulaşılan 2011 yılı öncesinde terör örgütüne ilişkin herhangi bir somut bilgi veya belgeye sahip olunmadığı savunmasını yapmıştı.

Milletvekilleri soruşturma istiyor

Ortaya çıkan yeni bilgiler üzerine koalisyon hükümetinin ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) özel bir soruşturma talep etmeye hazırlandığı bildirildi.

İstihbarat servislerinin denetiminden sorumlu olan Federal Meclis Parlamento Kontrol Komitesi’nin (PKGr) başkanı Clemens Binninger, CD’nin neden uzun yıllar boyunca Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından dikkate alınmadığı konusunu açıklığa kavuşturmak üzere pazartesi günü özel bir oturum düzenleyeceklerini açıkladı.

Binninger, “NSU adının yalnızca dar bir çevre tarafından bilindiği açıklaması art arda ortaya çıkan yeni bilgiler ışığında artık dayanaksız bir hal almıştır” dedi.

PKGr Üyesi Yeşiller Partisi milletvekili Hans-Christian Ströbele de hükümetin NSU cinayetlerinin bugüne kadar aydınlatılamamasına tepki göstererek, “Anayasayı Koruma Teşkilatı ve Federal Hükümet, NSU skandalının aydınlatılması konusunda tamamıyla başarısız olmuştur” şeklinde konuştu.

"Corelli" kod adlı muhbir Thomas R’nin geçen nisan ayında devlet koruması altındayken şüpheli bir şekilde ölümü kuşkulara yol açmış, konuyla ilgili olarak soruşturma başlatılmıştı.

Thomas R.’nin ölümünden birkaç hafta önce başka bir muhbir tarafından Hamburg eyaleti iç istihbarat teşkilatına üzerinde NSU/NSDAP yazılı bir CD gönderilmişti. Adı açıklanmayan muhbir, bu CD’yi 8 yıl önce Thomas R’den aldığını söylemişti.

NSU’nun karanlık bağlantıları

Almanya'da, 2000-2007 yıllarında 8’i Türk 10 kişiyi öldüren, çok sayıda soygun gerçekleştiren NSU terör örgütünün varlığı ve cinayetlerdeki rolü ancak 2011 yılı sonunda ortaya çıkarılabilmişti.

NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 2011'in kasım ayında bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü. İkilinin yakın arkadaşı olan Beate Zschaepe, NSU üyelerinin kullandıkları hücre evini ateşe verdikten sonra polise teslim olmuştu.

NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi olan Zschaepe, tutuklu olarak yargılandığı davada susma hakkını kullanıyor. Davada Zschaepe’nin yanı sıra örgüte yardım ve yataklıktan suçlanan dört sanık daha yargılanıyor.

NSU'yu kuran Neonazilerin yıllarca hücre evlerde faaliyet göstermelerine rağmen Alman güvenlik birimleri tarafından tespit edilememiş olması, 2011 yılında Almanya'da büyük bir skandala yol açmış, daha sonra NSU üyelerinin geçmişte bazı istihbarat muhbirleriyle ilişki kurdukları ortaya çıkmıştı.

Almanya iç istihbarat teşkilatında aşırı sağcı gruplara ve kullanılan muhbirlere ilişkin bazı belgelerin 2011 yılı sonunda imha edilmesi de kuşkulara yol açmıştı.