CENEVRE - Uluslararası Göç Örgütü Genel Müdürü William Lacy Swing, göçmenleri hayatlarını kaybetmeleri pahasına Akdeniz'de bu tehlikeli yolculuğa iten faktörlerin başında Ortadoğu'da ve Afrika'da yaşanan eşi benzeri görülmemiş insani krizler ve felaketlerin geldiğini ifade etti.

Daha önce bu kadar çok krizin aynı anda yaşandığı bir dönemi anımsamadığını söyleyen Swing şöyle devam etti:

"Bir tarafta Suriye, Irak, Güney Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan krizler, diğer tarafta Nijerya'daki Boko Haram saldırıları. Boko Haram yüzünden bir milyondan fazla insan yerlerinden edildi ve bu durumdan Çad, Kamerun, Nijer de etkilendi. Öte yandan Batı Afrika'daki Ebola salgını, Irak ve Afganistan'da bitmeyen sorunlar, Libya'daki istikrarsızlık, şimdi de Yemen'deki kriz. Bunların hepsi her geçen gün daha fazla kişiyi daha güvenli, istikrarlı ve iyi yaşam şartları bulma gerekçeleriyle bu yolculuğa çıkmaya iten faktörler."

İtalya ile Libya arasında kalan, Sicilya Kanalı olarak adlandırılan ve insan kaçakçılarının Avrupa’ya kaçışta yoğun olarak kullandığı bölgede her yıl binlerce göçmenin hayatını kaybettiğine dikkati çeken Swing, "Havalar ısınıyor ve Libya'dan İtalya'ya geçmek isteyen  göçmen sayısı daha da artacak. Geçen yıl bu dönemde Akdeniz'de 90 civarındagöçmen boğularak öldü. Bu yılın başından beri 900'den fazla kişi hayatını kaybetti. Akdeniz'de boğularak ölen göçmenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 10 kat arttı" şeklinde konuştu.

Swing, Suriye'deki savaşın beşinci yılına girdiğini hatırlatarak, krizlere derhal bir çözüm bulunamadığı için önceliklerinin hayat kurtarmak olduğunu vurguladı.

Suriye'ye komşu ülkelerin de sınırlarını açarak milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaptığını söylen Swing, "Türkiye 1,7 milyon kişiye ev sahipli yaparak büyük bir fedakarlıkta bulundu ve bunun için Türkiye'ye minnettarız" dedi.