İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Doğalgaz İhraç Eden Ülke Liderleri Toplantısına katılmak amacıyla Rusya'nın başkenti Moskova'ya gitti.
Fars haber ajansının bildirdiğine göre; Ahmedinejad, Moskova'ya hareketinden önce Tahran havaalanında gazetecilere yaptığı açıklamasında enerji'nin, ekonomik ve siyasi ilişkilerde önemli yere sahip olduğunu hatırlatarak, enerji kaynakları içerisinde fosil enerjinin tüketimde önemli ve hassas rolü olduğunu dile getirdi.
Petrol ihraç eden ülkeler teşkilatı OPEC'in 40 yıl önce kurulduğunu ve dünya piyasasının kontrolünde de önemli payı olduğunu dile getiren Ahmedinejad, yaklaşık 10 yıldır da doğalgaz İhraç eden ülke teşkilatı oluşturulması için temas ve çalışmaların başladığını, bu yönde İran ve Rusya'nın da ciddi koordinasyon yürüttüğünü söyledi. Ahmedinejad açıklamasında, Rusya'da yapılacak Doğalgaz İhraç Eden Ülke Liderleri Toplantısı'nda, "Dogalgazın üretimi ve fiyat tespiti için, doğalgaz üreticisi ülkelerin koordinasyonunun önemil olduğunu ve toplantıda da bunun ele alınacağını" dile getirdi. İki ülke uzmanları ve petrol bakanları arasında ciddi istişarelerde bulunduklarını ve toplantıda da verimli kararlar alınacağından ümitli olduğunu belirterek, toplantıya katılan ülke liderlerleriyle de ikili görüşmelerde bulunacağını söyledi.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın, Rusya Devlet Başkanı Vlidamir Putin başta olmak üzere Cezayir ve Libya liderleriyle Suriye konusunda istişarelerde buluması bekleniyor. Özellikle Suriye'de yaşanan kriz ve bölgedeki hareketlenmeler, Cenevre toplantısı öncesi dikkate alındığında Putin ile Ahmedinejad arasında yapılacak ikili görüşmenin önemli olduğu görüşü hakim. Ahmedinejad ayrıca, Moskova'daki Venezualla büyükelçiliğinde ölen Venezualla lideri Hugo Chavez için düzenlenecek anma merasimine de katılacağı bildirildi.
Ahmedinejad'ın Moskova ziyaretinde, Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Ekonomi ve Maliye Bakanı Seyyid Şemseddin Hüseyni, Özelkalem Müdürü ve Bağlantısızlar Hareketi Konferansı Sekreteri Rahim Meşai ile danışmanlarından oluşan kalabalık bir heyette eşlik ediyor.
Doğalgaz İhraç Edenler Kurulu (GECF) İran, Rusya ve Katar öncülüğünde 2008'de kuruldu İran, Rusya, Suudi Arabistan, Katar, BAE; Venezualla, Nijerya, Mısır, Cezayir, Gine, Umman ve son dönemlerde Irak'ta gruba katılan ülkeler arasında yer alıyor.