MADRİD

İspanya Savunma Bakanı Pedro Morenes,  Patriot füze bataryalarının konuşlandırılmasını kapsayan, ocak ayında sona ereceği açıklanan NATO misyonuna başka ülkelerin de dahil edilmesi halinde bir süre daha Türkiye'de kalabileceklerini duyurdu.

Morenes, ülkesinin resmi ajansı EFE'ye verdiği demeçte, ABD ve Almanya'nın yıl sonunda Türkiye'deki NATO misyonunu bırakacak olmalarına rağmen, verdikleri sözü yerine getirerek, ocak ayına kadar Türkiye'de kalacaklarını hatta bu süreyi uzatabileceklerini söyledi.

Ülkesinin yıl sonu itibarıyla Türkiye'deki NATO misyonunda yalnız kalacağını anımsatan Morenes, "Eğer ittifak (NATO), başka ülkeleri dahil ederse, İspanya, bu ülkedeki mevcudiyetini daha uzun süreye yayabilir" dedi.

Morenes, ülkesinin 14 yıl sonra Afganistan'dan çıkacağına dikkati çekerek, bu ülkede çoğunluğu Herat'ta olmak üzere 464 İspanyol askeri bulunduğunu dile getirdi.

Ekimin son haftasına kadar askerlerinin İspanya'ya dönmüş olacağını vurgulayan Morenes, "Bizden Herat'ta kalıp havaalanı ve hastanenin idaresini yapmamızı isteyen İtalyanlarla anlaşmamızı ve misyonumuzu tamamladık" ifadesini kullandı.

Afganistan'da 99 İspanyol askeri hayatını kaybetti

Morenes, sadece 20 kadar İspanyol askerinin başkent Kabil'de kalarak Afgan hükümetinin savunma çalışmalarına yardımcı olacaklarını belirterek, Afganistan'daki 14 yıllık misyonun ülkesine maliyetinin 3 milyar 200 milyon avro olduğunu, 99 İspanyol askerinin bu uğurda hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Morenes, ülkesinin "ilk dakikadan itibaren" Akdeniz'deki yasa dışı göçe karşı oluşturulan AB misyonunda yer aldığını anımsatarak, her şeye rağmen bu sorunun sadece askeri operasyonlarla çözülemeyeceğini, göçün çıktığı ülkelerle iş birliğinin artırılması gerektiğini savundu.

Morenes, Savunma Bakanlığı için ayrılan bütçenin gelecek yıl yüzde 0,35 artırılarak 5 milyar 785 milyon avroya çıkarılmasının ön görüldüğünü sözlerine ekledi.