RAMALLAH - Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti Ekonomi Bakanı Muhammed Mustafa ve BM İnsani Yardım Koordinatörü James Rawley, uluslararası topluma 2015 yılında Gazze ve Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilerin "acil insani ihtiyaçlarını karşılamak" için 705 milyon dolar sağlaması çağrısı yaptı.

Ekonomi Bakanlığından yayınlanan ortak yazılı açıklamada, talep edilen miktarın, 64 sivil toplum kuruluşu ve BM'ye bağlı 13 ajans olmak üzere 77 uluslararası kurumun ortaya koyduğu, 207 proje için gerekli olduğu belirtilerek, "Hayata geçirilmek istenen projelerin yüzde 80'i ekonomik anlamda en zayıf olan kesimler için konut, gıda maddesi sağlama ve gıda güvenliğini arttırmayı amaçlıyor. Dolayısıyla projelerin çoğu Gazze'de yapılacak" denildi.

BM İnsani Yardım Koordinatörü Rawley de açıklamada, "Geçen sene Filistin topraklarında insani ihtiyaçlar ciddi bir şekilde arttı. Gazze'de yaklaşık 100 bin kişi hala evlerine dönemiyor. Batı Şeria'da da binlerce kişi zor ekonomik şartlarda yaşıyor, evlerini ve ekmek paralarını kazandıkları dükkanlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyor" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) 2014 Eylül ayında yayınladığı raporda, Gazze'de gıda güvensizliğinin yüzde 75'e ulaştığı, bunun da Gazze'de her 4 kişiden 3'ünün gıda güvensizliği konusunda sıkıntı çektiğini gösterdiği belirtilmişti.

İsrail'in, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren son saldırılarında, 2 binden fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmış, binlerce bina yıkılmış veya hasar görmüştü.

Mısır'ın başkenti Kahire'de geçen yıl 12 Ekim'de gerçekleştirilen, "Gazze'nin Yeniden İmarı" konulu uluslararası konferansta katılımcı ülkeler, yarısı imarda kullanılmak üzere 5,4 milyar dolarlık yardım yapacaklarını taahhüt etmişti. Ancak UNRWA, 27 Ocak Salı günü, İsrail'in son saldırılarında evleri yıkılan aileler için yapılan yardımlar ve kira ödemelerinin, fonların tükenmesi nedeniyle durdurulmak zorunda kalındığını duyurmuştu. Kahire'deki konferansta talep edilen 724 milyon dolardan sadece 135 milyon doların toplanabildiğini belirten UNRWA, ödenek yetersizliği nedeniyle evleri yıkılan ailelerin yeni bir göçe zorlanabileceği uyarısında bulunmuştu.