ANKARA

ABD'nin BM Büyükelçisi Samantha Power, Rusya'ya ve Suriye rejimi üzerinde etki sahibi olan diğer ülkelere, rejimin Suriye'deki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasına uymasını sağlamaları çağrısında bulundu.

Power, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın BM Güvenlik Konseyi'ni bilgilendirmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'de şiddetin mevcut yükselişinin Cenevre'de yapılacak barış görüşmelerini tehdit edebileceğini belirterek ABD'nin, Suriye rejiminin, Halep çevresinde saldırılar düzenlediği yönündeki açıklamasını "çok tehlikeli" bulduğunu söyledi.

Esed'e Dareya tepkisi
Rusya'ya ve Suriye rejimi üzerinde etki sahibi olan diğer ülkelere, rejimin Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasına uymasını sağlamaları çağrısı yapan Power, Esed rejimini, nisan ayında sadece iki insani konvoyun geçişine izin vermesi, "çocukların iskelete döndüğüne ve insanların açlıktan ot yediğine ilişkin haberlerin geldiği", kuşatma altındaki Dareya'ya girilmesine izin vermemesi nedeniyle eleştirdi.

Samantha Power, "insani geçişlerde ve çatışmaların sonlandırılmasında gerileme görülmesinin, Mistura'nın liderliğinde yapılacak siyasi görüşmeler için ortamı çok hassaslaştırdığını" sözlerine ekledi.

Suriye'deki krize çözüm bulmak için Suriye rejimi ve muhalifler arasında yürütülecek dolaylı görüşmelerin yeni turu bugün Cenevre'de başlıyor. Mistura'nın bugün Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) heyetiyle bir araya gelmesi bekleniyor.