WASHINGTON 
ABD'de başkanlık için yarışacak Hillary Clinton'ın ekonomi politikaları genel olarak Obama yönetiminin devamı niteliğini taşırken, Donald Trump ise popülist ve çelişkili söylemleriyle dikkat çekiyor.

ABD'de hızla yaklaşan başkanlık seçimlerinde yarışacak adayların büyük ölçüde kesinleşmesi, gözlerin seçim taahhütlerine çevrilmesine neden oldu.

Hemen her ülkede olduğu gibi Amerikalı seçmenlerin de önem verdiği konuların başında ekonomi geliyor. Bu nedenle hem Trump hem de Clinton, kararsız seçmenleri kendi saflarına çekmek adına son dönemde zayıflayan ülke ekonomisini iyileştireceğini taahhüt ediyor.

Clinton, orta sınıfa hitap ediyor 
Amerikalılara orta sınıfı güçlendirecek, kapsayıcı ve eşit dağılımlı bir büyüme sözü veren eski Dışişleri Bakanı Clinton'ın, "Asgari ücreti artırmalıyız, iyi maaşlı istihdam olanakları yaratmalıyız ve sadece zenginler değil, herkes için çalışan bir ekonomi inşa etmeliyiz. Orta sınıfın vergilerini azaltacağım, varlıklı Amerikalıların kendi paylarını adilce ödemesini sağlayacağım, altyapıya ve eğitime yatırım yapacağım." şeklindeki sözleri ekonomik duruşunu özetliyor.

Beyaz Saray'a ABD Başkanı olarak geri dönmek isteyen eski "First Lady", ayrıca, ülkede giderek artan gelir eşitsizliğini çözmek için özellikle kadınların ve azınlıkların iş gücü piyasasına katılımını artıracak politikalar uygulayacağını savunuyor. 



Trump'ın çelişkileri
Emlak milyarderi Trump ise birçok konuda olduğu gibi, ekonomi alanında da birbiriyle çelişen açıklamalarda bulunuyor. Kasım ayında katıldığı bir tartışma programında ABD'de ücretlerin çok yüksek olduğundan yakınan Trump, mayısta Amerikan televizyonlarından NBC'ye verdiği mülakatta ise "İnsanlar nasıl saat başına 7,50 dolarla geçiniyor bilmiyorum. Bu açıdan, ücretlerde belirli bir ölçüde artış görmek isterim. Ama bu kararı eyalet yönetimlerine bırakmayı tercih ederim." şeklinde konuşmuştu.

Trump, buna karşın, "Tanrının yarattığı en fazla istihdam üreten başkan" olma gibi iddialı taahhütlerde bulunmaktan da kaçınmıyor. 

Başta Çin olmak üzere Asya ülkeleri ve Meksika'ya kayan iş olanaklarını, yeniden ABD'de getireceğini söyleyen Trump, bunun asgari ücreti kendiliğinden 15 doların üzerine çıkaracağını da öne sürüyor.

Bill Clinton faktörü 
Hillary Clinton, Demokratlar arasında popülerliğini koruyan eşi Bill Clinton'ın ekonomi alanındaki başarılarını da avantaja çevirmeye çalışıyor.

Bill Clinton'ın 1993-2001 yıllarını kapsayan başkanlık döneminde 22 milyon Amerikalıya istihdam yaratıldığını ve federal hükümetin bütçe fazlası vermesini sağladığını vurgulayan Hillary Clinton, ekonomiyi canlandırma sorumluluğunu eşine vereceğini açıklamıştı.