BRÜKSEL - 
Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Rus silahlı güçlerinin Ukrayna'daki eylemlerini "saldırı" diye niteleyerek, bu ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğünün açık ihlalini, güçlü şekilde kınadı.

AB'nin "işgal" kelimesi yerine "saldırı" ifadesini tercih etmesi dikkat çekerken, diplomatik kaynaklar konunun toplantıdaki önemli tartışma başlıkları arasında yer aldığını belirtiyor.

AB dışişleri bakanları toplantısının ardından yayımlanan sonuç bildirisinde, kınanan bir başka unsuru da Rusya Federasyon Konseyi’nin Ukrayna topraklarında silahlı kuvvetlerin kullanılmasına yetki veren kararı oluşturdu.

Rusya'ya silahlı güçlerini derhal sürekli konuşlandırıldıkları üslere çekmesi çağrısı yapan AB, mevcut krize barışçıl çözüm bulunmasını ve uluslararası hukuk kapsamındaki ilke ve yükümlülüklere tam saygı gösterilmesini istedi.

Rusya'nın gerilimi azaltıcı adımlar atmaması halinde AB’nin, bu durumun Rusya ile ikili ilişkiler üzerindeki etkilerine karar vereceğinin belirtildiği belgede, vize konusundaki ve modernizasyon ile sektörel işbirliği diyaloğunu da kapsayan ve Yeni Anlaşma olarak adlandırılan anlaşmaya yönelik müzakerelerin askıya alınması üzerinde durulduğu ifade edildi.

Toplantı sonrasında basına konuşan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, perşembe günü Brüksel’de olağanüstü zirvede bir araya gelmeleri öngörülen Birlik liderlerinin hedef odaklı ek önlemleri gündeme getirebileceklerini vurguladı.

Ashton, kısa vadede Rusya’nın atması gereken asgari adımın askerleri üslerine çekmek olduğunu belirtti.  Rusya ile ilişkilere büyük değer verdiklerinin altını çizen Ashton, Moskova ile temasların çeşitli seviyelerde sürdüğünü,Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşeceğini söyledi.

AB kaynakları, özellikle Almanya, İtalya ve Hollanda’nın yaptırım söylemini yumuşatma yaklaşımı izlediği toplantıda, Doğu Avrupa ülkelerinin güçlü söylem ve yaptırım taraftarı bir yaklaşım sergilediğini kaydediyor.

Moskova'daki toplantı iptal

Öte yandan,  Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Kültür, Bilim ve Eğitim  Komitesi, Ukrayna’daki gelişmeler yüzünden Rusya'ya tepki olarak 11 Mart'ta Moskova’da düzenlemeyi planladığı toplantıyı iptal etti.

 Komite sözcüsü Ana Gutu, basına yaptığı açıklamada, Rusya Parlamentosunun üst kanadının (Duma) 1 Mart'ta Ukrayna'da asker kullanımına yetki veren kararından sonra Moskova'da düzenlenecek toplantıyı iptal ettiklerini açıkladı.

Duma’nın kararını "endişe" ile karşıladıklarını kaydeden sözcü, söz konusu toplantının Moskova yerine Paris'te düzenlenmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

AKPM'nin Hukuk İşleri Komitesi de yayınladığı ayrı bir bildiriyle Ukrayna'nın Rus askeri birlikleri tarafından toprak bütünlüğünü ihlalinin, Avrupa Konseyi'nin temel ilkelerini ciddi ihlali anlamına geldiği uyarısında bulundu. Komite, Kırım'a acilen bir heyet gönderilmesi çağrısı yaptı.

AKPM’nin Daimi Komitesi, cuma günü Paris'te Ukrayna ve Kırım'daki son gelişmeleri görüşecek.