BRÜKSEL - İsviçre’de düzenlenen referandumdan, Avrupalı göçmenlerin sayısına sınırlama getirme kararı çıkması sonrasında iki önemli programa ilişkin müzakereleri askıya alan Avrupa Birliği (AB), kültür odaklı Yaratıcı Avrupa programıyla ilgili olarak da bu ülkeyle müzakereleri başlatmıyor.

Araştırma odaklı Ufuk 2020 ve öğrenci değişimi amaçlı Erasmus+ programlarının müzakerelerini, süreçte son aşamaya gelinmesine rağmen askıya alan AB Komisyonu’nun, referandum öncesinde de belli gecikmeler yaşanan Yaratıcı Avrupa programının müzakerelerini başlatmama kararı almasında İsviçre’nin tutumu etkili oldu.

Ufuk 2020 ve Erasmus+ programlarının askıya alınmasında olduğu gibi, bu programla ilgili müzakerelere başlamama kararı alınmasının temelinde de İsviçre’nin, AB’nin yeni üyesi olan Hırvatistan’ın vatandaşlarına serbest dolaşım imkanı veren protokolü imzalamayı reddetmesi yatıyor.

AB Komisyonu’nun eğitim ve kültürden sorumlu üyesi Androulla Vassiliou ‘nun sözcüsü Dennis Abbott, Komisyon’un günlük olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Müzakerelere ne zaman başlayacağımızı söyleyemem çünkü durum Erasmus+ ile aynı. İsviçre, serbest dolaşımla ilgili protokolü imzalamadığı sürece müzakereler konusunda ilerleyemeyiz” dedi.