WASHINGTON

ABD, Rusya'nın "Cenevre'deki taahhütleri sonrasında Ukrayna'daki tansiyonu düşürecek somut adımlar atmaması ve provokatif eylemlerde bulunması" nedeniyle, ikisi Rusya Devlet Başkanı Vlidamir Putin’in beyin takımından olmak üzere 7 Rusya hükümet yetkilisi ile Putin’in yakın çevresiyle bağlantılı 17 şirkete yaptırımlar getirdi.

ABD, ayrıca, Rusya’nın askeri imkanlarına katkı sağlayabilecek yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatına yönelik lisans başvurularını reddetme yönünde kısıtlanmış politikaya gitme kararı aldı. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin, Rusya’nın Ukrayna'da devam eden yasa dışı işgaline ve Ukrayna’nın demokrasisinin altını kazıyan, barış, güvenlik, istikrar, egemenlik ve toprak bütünlüğünü tehdit eden “provokatif eylemleri” dolayısıyla bugün daha fazla adımlar attığını bildirdi. 

ABD, AB, Rusya ve Ukrayna’nın 17 Nisan’da Cenevre’de yaptıkları temas grubu toplantısında, provokatif veya şiddeti artıracak hareketlerden kaçınma dahil, Ukrayna’nın doğusunda gerilimi azaltacak adımlar atılmasına karar verildiğini hatırlatan Carney, “Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusunda son dönemdeki şiddetle ilişkisi inkar edilmez” ifadesi kullandı.

Carney, Rusya’nın Cenevre’deki taahhütlerini yerine getirmemesi ve Ukrayna’da tansiyonu düşürecek somut adımlar atmaması halinde ABD’nin ek maliyetler uygulayacağını açıkça belirttiklerini anımsatarak, bugün ABD’nin, ABD’den Rusya’ya yönelik bazı ihracat izinlerini kısıtlama ve Rusya’daki bazı kurumlar ile kişilere yönelik yaptırımlar getirdiklerini açıkladı. Carney, şunları kaydetti:

“ABD Hazine Bakanlığı, iki tanesi Rusya Devlet Başkanı Vlidamir Putin’in beyin takımından olmak üzere 7 Rusya hükümet yetkilisinin ABD'deki varlıklarını donduracak ve ABD vizesi verilmesini yasaklanacak. Ayrıca Putin’in yakın çevresiyle bağlantılı 17 şirketin de varlıkları dondurulacak. Bunun yanında, Ekonomi Bakanlığı bu şirketlerden 13’üne, ABD kökenli malların ihracatı, tekrar ihracı veya bu şirketlere diğer yabancı (kanallarla) transferi reddedildiği varsayımıyla (tekrar) lisans alınması zorunluluğu vasıtasıyla ek yaptırımlar da uyguladı. Dahası, bugün Ekonomi Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın askeri imkanlarına katkı sağlayabilecek yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatına yönelik lisans başvurularını reddetme yönünde kısıtlanmış politikaya gitme kararını açıkladı. İki bakanlık da bu konudaki mevcut ihracat lisansları da iptal edecek.”

Eğer Ukrayna’ya yönelik daha fazla Rus askeri müdahalesi olursa...

Uluslararası toplumun Rusya’nın Ukrayna’ya yasadışı müdahalesini ve provokatif eylemlerini sona erdirmesi gerektiği noktasında birlik içinde durduğunu belirten Carney, bu konuda partnerleriyle yakın çalışmaya devam ettiklerini ve Rus liderlerin Cenevre’deki taahhütleriyle uyuşacak biçimde tansiyonu düşürmek yerine bu provokasyonlarına devam etmesi halinde Rusya üzerine daha büyük maliyetler getirmeye hazır olmayı sürdürdüklerini bildirdi.

Carney, ABD Başkanı Barack Obama’nın 20 Mart’ta, finansal hizmetler, enerji, madencilik, mühendislik ve savunma gibi  Rusya ekonomisinin kilit sektörleri ile kişilerine yaptırımlar getirilmesine izin veren başkanlık emrini imzaladığını hatırlatarak, “Eğer Ukrayna’ya yönelik daha fazla Rus askeri müdahalesi olursa, bu emir altındaki kurumlarayaptırım getirmeye hazırız” ifadesini kullandı.

Obama: Hedefimiz Putin değil 

Öte yandan Filipinler'e resmi ziyarette bulunan ABD Başkanı Barack Obama'dan da konuya ilişkin açıklama geldi.

Obama, Rusya'nın Ukrayna ile ilgili tutumu nedeniyle ABD'nin bu ülkedeki bazı kişilere ve şirketlere yeni yaptırımlar uygulayacağını söyledi.

Obama, Asya turunun son durağı olan Filipinler'de Devlet Başkanı Benigno Aquino ile düzenlendiği basın toplantısında, yaptırımlar konusunda detaylı açıklamanın gün içinde Washington'daki yetkililerce yapılacağını kaydetti.

Kişisel olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i hedef almadıklarına işaret eden Obama, amaçlarının Rusya'nın mevcut tutumunun uzun vadede ülke ekonomisine nasıl zarar verebileceğini göstermek olduğunu ifade etti.

ABD Başkanı Obama, Rusya'nın Ukrayna krizini diplomatik yollarla çözme fırsatının hala bulunduğunu ancak yaptırımların işe yarayacağından emin olmadığını söyledi.

Obama, basın toplantısında ayrıca Filipinler ile bugün imzalanan güvenlik işbirliği anlaşmasının ABD'nin ülkede yeni askeri üsler açacağı anlamına gelmediği konusunda Filipinlilere teminat verdi ve amaçlarının bölgesel istikrarı pekiştirmek olduğunu vurguladı. 

ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya’nın, Ukrayna’ya ait Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni ilhak etmesine, bazı Rus yetkililerin varlıklarının dondurulması ve vize sınırlaması getirilmesi yönünde kararlar alarak karşılık vermiş bulunuyor.