NEW YORK - ABD'nin Oregon eyaletinde yüksek okula düzenlenen silahlı saldırıyı gerçekleştiren saldırganın 26 yaşındaki Chris Harper Mercer olduğu bildirildi.

Roseburg kentinde yaklaşık 3 bin öğrencinin eğitim gördüğü Umpqua yüksek okulunda düzenlenen silahlı saldırıyı gerçekleştiren saldırganın kimliği belirlendi. Saldırganın 26 yaşında Chris Harper Mercer olduğu ve okula 4 silahla geldiği kaydedildi.

Olayda ölenlerin sayısına ilişkin ise çelişkili açıklamalar geliyor. Saldırının hemen ardından ABD medyasında yer alan haberlerde ölü sayısının 15 olduğu yer aldı. Daha sonra başsavcı tarafından 13 olarak açıklanan ölü sayısını Douglas County Şerifi John Hanlin 10 olarak değiştirdi.

Douglas County Şerifi'nin ofisinden yapılan açıklamada, ölü ve yaralı sayısında kafa karışıklığı bulunduğunun farkında oldukları belirtilerek, olayda 10 ölü, 3'ü ağır 7 yaralı bulunduğu kaydedildi.

Gazetecilere açıklama yapan Şerif John Hanlin, ailelerin acılarına saygı gösterilmesini isteyerek, olayın detayları daha sonra basınla paylaşacaklarını söyledi.

Olayın "kitlesel katliam" sınıfına girdiğini de kaydeden Hanlin, bu nedenle ölenlerin isimlerinin henüz duyurulmayacağını ve soruları cevaplamayacaklarını ifade etti.

"Bu, artık bir rutin haline gelmiştir. Benim çağrım, bu rutinin sona ermesidir"

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray basın odasında yaptığı konuşmada, ABD'de okul kampüslerinde meydana gelen şiddet olaylarının "bir rutine" dönüştüğünü belirterek, "Bu artık bir rutin haline gelmiştir ve benim bu kürsüden çağrım, bu rutinin sona ermesidir. Biz bu konu karşısında duygusuzlaştık" diye konuştu.

Obama, başkanlık dönemi bitene kadar böyle bir olay için tekrar kürsüye gelmek istemediğini söyledi ve "Fakat başkanlık süresince edindiğim tecrübeye binaen, böyle bir garanti veremem" diye konuştu.

ABD kamuoyunda, "bu olayı siyasal bir olaya çevirdiği" yönünde eleştiriler alacağının altını çizen Obama, "Birileri 'Obama bu olayı siyasallaştırdı' diyecek fakat bu olay zaten siyasallaştırılmalıdır" dedi. 

Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu olay, hepimizin ortak hayatı ve siyasal yaşamımızla ilgilidir. ABD'li silah sahiplerine özellikle çağrı yapıyorum; ister bu silahı kurallarına uygun şekilde kullanıyor ol, istersen av için, spor için veya kendi aileni korumak için, senin için konuştuğunu iddia eden organizasyonlar seni gerçekten temsil ediyor mu?"

Obama, bu durumun siyasal bir seçenek olduğunu ve ABD'de neredeyse her üç ayda bir tekrar ettiğini belirterek, "Hepimiz böyle olaylarda hayatını kaybeden çocukların ailelerine cevap vermeliyiz" dedi.