NEW YORK - Duruşmanın hakimi James Gosnell, ilk olarak öldürülen kişilerin yakınlarına söz verdi. Saldırıda 59 yaşındaki annesini kaybeden Anthony Thompson, sanık Roof'a "Seni affettim, ailem seni affetti. Ancak bu fırsatı tövbe etmen için kullanmanı isteriz" dedi. Duruşmaya video konferans yoluyla bağlanan, öldürülenlerden 70 yaşındaki Ethel Lance'nin kızı da "Seni affettim. Canımı yaktın. Bir çok kişinin canını yaktın" ifadelerini kullandı.

Saldırıda büyük babasını kaybeden Alana Simmons da "Büyük babam ve diğer kurbanlar nefret yüzünden öldü. Düşmanlık kazanamayacak ve mahkemeye nefretin kazanamamasını sağladığı için teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.

Duruşmadaki konuşmalar sırasında öldürülen kişilerin yakınlarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Duruşmanın hakimi, eyalet yasasına göre cinayet suçundan dolayı kefaleti mümkün olmayan Roof'a silah bulundurma suçundan dolayı 1 milyon dolar kefalet bedeli belirledi. 

Roof, 23 Ekim ve 5 Şubat 2016 tarihlerinde yeniden hakim karşısına çıkarılacak.

Anma töreni

Dlyann Roof tarafından düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybedenler için anma töreni düzenlendi.

TD Arena Spor salonunda düzenlenen törene binlerce Amerikalının yanı sıra kentin 41 yıldır belediye başkanlığını yapan Joseph Riley, Belediye Meclisi Başkanı Elliot Summey, Kongre Üyesi James E. Clyburn, Charleston Emniyet Müdürü Gregory Mullen ve din adamları katıldı. Saldırıda hayatını kaybedenlerin isimlerinin okunmasıyla başlayan törende konuşan Belediye Başkanı Riley, olayı gerçekleştiren Dlyann Roof'un kısa süre içerisinde yakalanmasının büyük başarı olduğunu belirterek, Emniyet Müdürü Mullen'e teşekkür etti.

Törenin ardından spor salonundan ayrılan katılımcılar, olayın meydana geldiği Afrikan Methodist Episkopal Kilisesi önüne gelerek, burada barış şarkıları söyleyip, dua ettiler. Ellerindeki çiçekleri kilise önüne bırakan kalabalık daha sonra dağıldı.

Güney Carolina eyaletinde 21 yaşındaki Dylann Roof'un, ülkenin en eski kiliselerinden biri olan Emanuel Afrika Metodist Episkopal Kilisesi'ne düzenlediği saldırıda 9 kişi hayatını kaybetmişti.