WASHINGTON  - ABD'nin Florida eyaletinde siyahi gencin öldürülmesinin ülke genelinde yarattığı infial, ABD Kongresi'ne uzandı. Geçen ay bir beyaz mahalle bekçisi tarafından vurularak öldürülen 17 yaşındaki Trayvon Martin adlı gencin anne ve babasına, ABD Kongresi'nin Demokrat üyelerinden destek geldi.

Martin, 26 Şubat'ta Orlando yakınlarındaki Sanford kasabasında, Hispanik kökenli 28 yaşındaki George Zimmerman adlı mahalle bekçisi tarafından vurularak öldürülmüştü. Olay anında silahsız olduğu ve elinde sadece şeker ve buzlu çay bulunduğu belirtilen Martin'i meşru savunma olarak vurduğunu söyleyen Zimmerman'ın olaydan sonra gözaltına bile alınmaması ve hakkında hiçbir suçlamada bulunulmaması ülke genelinde yoğun protestolara yol açmış ve ırkçılık tartışmalarını uyandırmıştı. ABD Başkanı Barack Obama da geçen hafta, ''Eğer bir oğlum olsaydı Trayvon'a benzerdi'' şeklinde, siyahi gence sahip çıkan açıklamasıyla konuya dahil olmuştu.

Polis kayıtlarına göre, Zimmerman'ın olaydan önce polisi arayarak, Martin'in şüpheli tavırlar sergilediğini söylediği ve kendisine bir şey yapmamasının belirtilmesine rağmen, Martin'i takip etmeyi sürdürdüğü belirtiliyor.

Trayvon'ın anne ve babası Sybrina Fulton ile Tracy Martin, avukatlarıyla birlikte bugün ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi'nin çoğunluğu siyahi Demokrat üyeleri tarafından düzenlenen ırk ayrımcılığı ve nefret suçları konulu oturuma katıldı.

-Salon tıklım tıklım doldu-

Amerikan basını ve halkın yoğun ilgi gösterdiği ve 3 saate yakın süren oturumun ilgi odağı Trayvon Martin'in anne-babası oldu. Siyahi gencin ailesine destek için gelen siyahi öğrencilerden oluşan kalabalık grup da koridorda bekledi.

Demokrat üye John Conyers'ın yaptığı takdim sonrası salona giren Martin'in anne ve babasının yoğun bir alkış alması da dikkati çekti. 

-''Kalbim kırık''-

Trayvon Martin'in anısına saygı duruşuyla başlayan oturumda kısa bir konuşma yapan anne Sybrina Fulton, ''Trayvon bizim oğlumuzdu ama Trayvon şimdi sizin de oğlunuz'' dedi. Fulton, toplantının ardından gözü yaşlı bir halde gazetecilere açıklamasında da ''Kalbim kırık. Ama adaletin henüz yerini bulmamış olması kalbimi daha da fazla kırıyor'' diye konuştu.

Baba Tracy Martin de oturumdaki kısa açıklamasında, Trayvon'a sahip çıkan herkese teşekkür ederek, ''Trayvon'ı çok özlüyoruz ve adaletin yerini bulması için mücadele etmeye devam edeceğiz'' ifadesini kullandı. Martin, toplantıdan sonra bir gazetecinin, ''Oğlunuzun öldürülmesi sizce nefret suçu kapsamına giriyor mu?'' sorusunu, ''Evet, oğlumun ırk ayrımcılığına maruz kaldığını düşünüyorum'' diye yanıtladı.

-''Öldüren siyah olsaydı tutuklanmaz mıydı?''-

Oturumda söz alan Kongre üyeleri ile medeni haklar savunucuları ve hukuk uzmanlarından oluşan tanıklar, olayla ilgili polis soruşturmasına ve Zimmerman'ın tutuklanmamasına sert eleştiriler yöneltti. Olayın nefret suçu kapsamında soruşturulması gerektiğini savunan bazı milletvekilleri, Florida'da ruhsatlı tabancası olan kişilere meşru savunmayı gerekli gördükleri hallerde silah kullanma yetkisi tanıyan yasayı ve ''gevşek'' silah yasalarını eleştirdi. 

Hatta bir milletvekilinin, ''Size soruyorum; öldürülen kişi Zimmerman, vuran kişi ise Martin olsaydı, o zaman Martin hemen tutuklanır mıydı, tutuklanmaz mıydı?'' diye konuşmasına izleyicilerden ''tutuklanırdı'' yanıtının geldi. 

Temsil ettiği seçim bölgesi, olayın meydana geldiği Sanford'ı da kapsayan milletvekili Corrine Brown, olayla ilgili soruşturmanın bağımsız bir gözle yürütülmesi gerektiğinin altını önemle çizerek, bu konuda atılan adımların, bundan sonrasi için ders verici nitelikte olmasını umduğunu belirtti. Brown, olay sonrasında Zimmerman'ı tutuklamayan polisi kayıtsız kalmakla eleştirdi.

-''Siyah olduğu için vuruldu''-

ABD Kongresi'nde Florida'yı temsil eden bir diğer milletvekili Frederica Wilson da polisi ''beceriksiz'' olmakla suçladı ve Martin'in sırf siyahi olduğu için vurulduğunu savundu. Wilson, ''Zimmerman, kendi güvenliği için de derhal tutuklanmalı'' dedi.

Demokrat Parti Teksas milletvekili Al Green ise ''Adaletin üstün gelmesini istiyorum. Zimmerman tutuklanmalı'' diye konuştu.

Teksas'tan bir başka Demokrat milletvekili Sheila Jackson Lee de Trayvon'ın öldürüldüğü sırada elinde bulunduğu belirtilen şeker markasından bir paketi de oturumda yanında getirdi ve salonda bulunanlara gösterdi.