NEW YORK - ABD'de siyaset, 8 Kasım 2016'da yapılacak ülkenin 45. başkanının seçimi öncesinde parti adaylarının belirlenmesi için gerçekleştirilen ön seçimlerde kritik eşiklerden biri olarak kabul edilen bugün (Süper Salı) yapılacak seçimlere odaklandı.

ABD'de partilerin 2016 başkan adaylarının belirlenmesi için 1 Mart'ta, Demokratlar 11, Cumhuriyetçiler ise 12 eyalette seçime gidecek. 15 Mart'ta da Ohio ve Florida dahil 5 büyük eyaletteki delege seçimleri tamamlanmış olacak. ABD'de şu ana kadar önde bulunan adaylar, Süper Salı'dan önde çıkmaları durumunda adaylıklarını garantileme açısından önemli bir avantaj sağlamış olacaklar.

Demokrat Parti'nin başkan adaylarından Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Parti'nin önde bulunan adaylarından Donald Trump'ın arayı açarak hazirandan önce adaylıklarını garantileme hedefine karşın, Demokrat adaylardan Bernie Sanders ile Cumhuriyetçilerden Ted Cruz, Marco Rubio, John Kasich ve Ben Carson Süper Salı'da bugüne kadar ülkenin çok küçük bir bölümünde tamamlanan seçimlerde elde ettikleri delege sayısını artırmayı umuyorlar.

Demokratlar

Demokrat Partili seçmenler, Alabama, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont ve Virginia olmak üzere 11 eyaletle birlikte Amerikan Samoa'da 1 Mart Salı günü oy vererek 865 delegeyi seçecekler. 

Clinton, 1 Şubat'ta Lowa'da rakibini burun farkıyla geçmesinin ardından, 20 Şubat'ta da Nevada'da yapılan ön seçimleri, Sanders ise 9 Şubat'ta New Hampshire'daki ön seçimleri kazanmıştı. 

Böylece Clinton bugüne kadarki 4 eyaletin 3'ünde demokrat seçmenin beğenisini kazanmış oldu. Clinton'ın Güney Carolina'da kazanmasında, eyaletteki siyahi seçmenlerin önemli bir rol oynadığı ve bu sonuçla özellikle güney eyaletlerinde de avantajlı olabileceği kaydedildi. 
Kamuoyu yoklamaları, Georgia ve Teksas'ta Hillary Clinton'ı, Tennessee de Sanders'ı önde gösteriyor.

Cumhuriyetçiler

Cumhuriyetçi partili seçmenler, Alaska'dan Massacusetts'e toplam 12 eyalette 1 Mart'ta yapılacak parti kurultayı ve ön seçimlerde kendi partilerinin başkan adayını seçecekler.

New Hampshire ve Güney Carolina eyaletlerindeki ön seçimleri kazanan Donald Trump son olarak da Nevada’da üçüncü zaferini elde etti. 
Cumhuriyetçi Parti'de Nevada seçimlerini ikinci olarak tamamlayan Florida Senatörü Marco Rubio'nun en son televizyon açık oturumundan bu yana önde bulunan Trump'a yönelik daha agresif bir tutumla puan toplamaya başlaması yarışın daha heyecanlı hale gelmesine neden oldu. Cumhuriyetçilerde Iowa önseçiminin galibi Teksas Senatörü Ted Cruz'da ön seçimlerdeki iddiasını sürdürüyor.

Anketler ne diyor?

Anketlere göre Süper Salı'da seçim yapılacak eyaletlerden Georgia ve Tennessee Trump önde gösterilirken, Ted Cruz'un senatör seçildiği Teksas'ta kazanması bekleniyor.
Cumhuriyetçiler böylece Mart ayının ortasına kadar delegelerin yüzde 58'ini belirlemiş olacak.
ABD'de iki partide yapılacak kongrelerde adayların resmiyet kazanmasının ardından başkanlık seçimleri 8 Kasım 2016 Salı günü yapılacak.