WASHINGTON

Komite Başkanı Cumhuriyetçi Parti California Milletvekili Ed Royce, “Ukrayna’yı destekleme yasası” olarak da adlandırılabilecek tasarının, Ukrayna’nın egemenliğini ve demokratik kurumlarını desteklemesinin yanı sıra Ukrayna’nın bağımsızlığının ve istikrarının altını oymak isteyenlere yaptırım uygulanmasını desteklediğini kaydetti.

Royce, "Rusya’nın Ukrayna’daki silahlı müdahalesi ve Kırım’ı kanun dışı ilhakı, uluslararası kriz yarattı. Tehlike bitmiş olmaktan çok uzakta. ( Rusya Devlet Başkanı) Putin, Rus askeri güçleriniUkrayna sınırında konuşlandırdı ve buna yeni ilave girişimlerde bulunabilir. Eğer biz onun daha fazla saldırganlığına engel olmak istiyorsak, ABD ve müttefiklerimiz, Ukrayna’nın egemenliğiyle bağımsızlığını güçlendirecek acil eylemlerle birlikte, sorumlu olan Rus yetkilileri ve diğerlerini hedef seçecek adımlar atmalıdır" diye konuştu.

Tasarının, Ukrayna’nın demokrasiyle mücadelesinde önemli bir yere sahip olacağına vurgu yapan Royce, 25 Mayıs’ta yapılacak başkanlık seçiminin bu noktada bir test teşkil edeceğine dikkati çekti.

Royce, tasarının ayrıca ülkenin güvenlik ve ekonomi alanındaki reformlarda, yolsuzluğa karşı mücadelede ve eski Ukraynalı yetkililer tarafından çalınan varlıkların geri kazanılmasında da etkili olacağını kaydetti. Royce, “Tasarı, Putin ve Rusya’nın saldırısında önemli rol oynayan onun suç ortaklarının üzerindeki baskıyı artıracaktır” ifadesini kullandı.

Yaklaşık 3 saat tartışılan tasarı, oy çoğunluğuyla kabul edildi. Tasarı, Ukrayna’ya 8 milyon dolarlık güvenlik yardımının yanı sıra 10 milyon dolarlık ABD’nin bölgeye radyo-televizyon yayını yapma imkanı sunuyor.

Tasarının, nihai kabulü için Temsilciler Meclisi Genel Kurulu tarafından onaylanması gerekiyor.