WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanlığı, Mısır'daki yeni "terörle mücadele yasası"nın bazı hükümlerine dair kaygılarının bulunduğunu belirtti.

Bakanlık Sözcüsü John Kirby, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından onaylanmasının ardından dün yürürlüğe giren ve ülkede tartışmalara neden olan terörle mücadele yasasındaki bazı düzenlemelerin insan hakları ve temel özgürlüklere önemli boyutta zararlı etkilerinin olabileceğinden kaygı duyduklarını, bu kaygılarını Mısırlı makamlarla da paylaştıklarını söyledi.

Kirby, şunları kaydetti:

"Mısır'daki yeni terörle mücadele yasasının bazı hükümlerinin, adil yargılama süreci, örgütlenme ve ifade özgürlüğü gibi temel özgürlükler ve insan hakları üzerinde önemli boyutta zararlı etkilerinin olabileceğinden endişeliyiz. Teröre karşı mücadelesinde Mısır'ın yanında yer alıyoruz ve (ABD Dışişleri Bakanı) Bakan Kerry'nin birkaç hafta önce Kahire'deki strateji diyaloğu toplantısında dile getirdiği gibi, terörizmi yenilgiye uğratmak, hükümetin politikalarından hoşnut olmayanların bu görüşlerini barışçıl biçimde ve siyasi sürece katılım yoluyla dile getirmelerine imkan tanınması dahil, yetkililer ve kamuoyu arasında güven inşa eden uzun vadeli ve kapsamlı bir strateji gerektirir".

Sözcü Kirby, "Bu kaygılarınızı Mısır'a ilettiniz mi?" sorusu üzerine, "Oradaki misyonumuz vasıtasıyla Mısır ile sürekli diyalog halindeyiz ve dolayısıyla evet, bu kaygıları ifade ettik" dedi.