WASHINGTON

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün oluşturduğu tehditle mücadele çabaları başta olmak üzere çeşitli bölgesel konuları görüşmek için bu hafta Ürdün ve Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, Kerry'nin bugün Ürdün'ün başkenti Amman ve Suudi Arabistan'ın Cidde kentine yapacağı ziyaretler için ABD'den ayrılacağını bildirdi.

Kerry'nin iki kentte muhataplarıyla bölgesel konular ve Irak'taki mevcut durumun ele alınacağı ikili görüşmeler yapacağını kaydeden Psaki, Bakan Kerry'nin ayrıca, Irak hükümetinin güvenliği ve istikrarının nasıl daha fazla desteklenebileceği, IŞİD'in oluşturduğu tehditle mücadele ve Ortadoğu'daki güvenlik meseleleriyle başa çıkılması konularında kilit ortaklar ve müttefiklerle istişarelerde bulunacağını belirtti.

Psaki, günlük basın brifinginde de bir soru üzerine, Kerry'nin bölge ziyaretinin IŞİD'e karşı oluşturulmak istenen koalisyon üzerine odaklanacağını kaydederek "Kerry'nin, bölgesel liderlerle IŞİD'i geriletmek ve yenilgiye uğratmak için geliştirilmekte olan koalisyona yardımcı olma yolunda atabilecekleri adımlar hakkında konuşacağını" söyledi.

Her ülkenin IŞİD'le mücadelede katkı sağlayabileceği farklı kapasite ve kabiliyetlerinin bulunduğuna işaret eden Psaki, "Ağırlık noktası, Iraklı ortaklarımıza askeri destek, yabancı savaşçıların akışının durdurulması, IŞİD'in finansman sağlamasının engellenmesi, insani krizlerle başa çıkılması ve IŞİD'in ideolojisinin gayrimeşru kılınması dahil çok boyutlu çabalar üzerinde olacak" dedi.

Psaki, "insani yardımlar, Kürt güçlerine silah tedariki ya da diğer bir dizi adımlar olsun, son birkaç haftadır Irak'ta IŞİD'e karşı koyma çabalarına katkı sağlayan 40'ın üzerinde ülkenin bulunduğunu" da belirterek bu ülkelerin iki düzine kadarının bu çabalarını kamuoyuna açık biçimde yapmayı tercih ettiğini ancak bazı ülkelerinse kamuoyuna açılmak istemediğini ifade etti. Psaki, koalisyon inşası çabasının da Irak'ta zaten yürütülmekte olan çabaların geliştirilmiş halini oluşturduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, Kerry'nin, Ürdün ve Suudi Arabistan'ı ziyaretleri sırasında başka ülkelerin de hükümetleriyle görüşmesi ve ziyarete yeni durakların eklenmesinin ihtimal dahilinde olduğunu sözlerine ekledi.