WASHINGTON

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, üye ülkelere NATO’nun gücünü artırma çağrısında bulundu.

Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Nuland, Senato Dış İlişkiler Komitesi’ndeki “Rusya’nın sınır ihlalleri, antlaşmalar ve insan hakları” başlıklı oturumda konuştu.

Nuland, “Bütün müttefik ülkelerin, NATO’nun hazır olması, cevap verebilirliği ve birlikte çalışabilirliğine büyük katkıda bulunmasını bekliyoruz.” dedi.

NATO üyelerinin bugün karşı karşıya olduğu tehlikenin böyle bir beklentiye sebep olduğunu belirten Nuland, “Müttefiklerimizin yüzde 70’i bunu yapıyor fakat bütün NATO üyelerinin üzerilerine düşeni yapması gerekmektedir.” ifadesini kullandı.

"Rusya’nın çok değişkenli taktiklerine karşı hazır olmalıyız"

Nuland, gelecekte karşı karşıya kalınması muhtemel tehlikelere karşı yatırım yapılması gerektiğine dikkati çekerek, “Rusya’nın çok değişkenli taktiklerine, elektronik ve siber kapasitesine, bilgi kirliliği oluşturmasına ve Orta Menzilli Nükleer Güç (INF) ihlallerine karşı hazır olmalıyız.” değerlendirmesinde bulundu.

Nuland, “Aynı zamanda müttefiklerimize ve partnerlerimize kendi ülkelerinde yatırıma önem vermelerini ve siber güvenlik ve dışarıdan gelen tehlikelere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz.” şeklinde konuştu.

"Rusya propagandasına karşı 100 milyon dolar harcandı"

Öte yandan Nuland, bir soru üzerine, "ABD'nin Rusya propagandasına karşı medya" için harcanan miktar hakkında bilgi verdi.

Nuland, 2014 yılından itibaren, ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), BBG Broadcast ve İdare Meclisi'nin yaklaşık 100 milyon dolar harcandığı belirtti.