RAMALLAH

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Abbas, Kudüs'teki Fetih Hareketi'nin, Batı Şeria'nın El-Bire kentinde düzenlediği konferansta yaptığı konuşmada, Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya girmesini kınadı.

Filistinlilere seslenen Abbas, "Hepimizin, Aksa ile ilgilenmesi gerekir. Yerleşimciler geldi demek yeterli değil, hangi yolla olursa olsun onların Aksa'ya girmelerine engel olmak gerek. Bu bizim Aksa'mız, bizim haremimiz, onların girmeye, basmaya hakkı yok" dedi.

Kudüs'ün yalnızca Filistinlilerin değil Müslüman-Hristiyan herkesin gönlünde yeri olduğunu belirten Abbas, "Kudüs'ün tadı başkadır. Kudüs tacımızdır ve Filistin devletinin ebediyen başkentidir. Onsuz devlet olmaz" diye konuştu.

Filistin halkına Mescid-i Aksa'yı savunma çağrısında bulunan Abbas, "Yalnızca bir isteğimiz var o da Kudüs'ün korunmasıdır" ifadesini kullandı.

 Abbas, 1967'de işgal edilen toprakların Filistin devletine ait topraklar olduğunu, İsrail'in iddia ettiği gibi üzerinde anlaşmazlık bulunan değil işgal edilmiş topraklar olduğunu onaylayan karar çıkması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) başvuracağını belirtti.

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor. Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.

Yahudi Yerleşimciler ve İsrailli yetkililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.

İsrail, 8 Ekim'de başlayan ve 9 gün süren Yahudilerin Sukot Bayramı kutlamaları çerçevesinde Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girmesine engel olmuş, Filistinliler ile İsrail askerleri arasında arbede yaşanmıştı.