BRÜKSEL

Avrupa Birliği, Mısır'da halka ateş açılmasını kınadı, sorumlulardan hesap sorulmasını istedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Michael Mann, "Mısır'da gece ölümler olduğu yönündeki haberleri büyük endişeyle gördük. Bunun nasıl gerçekleştiği konusunda çelişkili bilgilerin geldiği görülüyor. Ölümler bütünüyle esef verici. Bunu kınıyoruz ve sorumlulardan doğru bir şekilde hesap sorulacağını umut ediyoruz" dedi.

Mısır'da ordunun yönetime el koymasını "darbe" olarak görüp görmedikleri sorusunu cevaplandırmaktan kaçınan Mann, "Durumu vasıflandırmak bizim ya da sizin işiniz değil, söyleyeceğimizi söyledik" dedi.

Mann, ordunun yönetime el koymasıyla ilgili "Mısır ordusunun ülkede tehlikeli şekilde tırmanan tansiyona cevap verdiğini" iddia etti.

Sözcü Mann, darbe nedeniyle Mısır'a mali yardımları askıya almalarının söz konusu olmadığını ve bu yılki yardımların daha çok sivil toplum kuruluşlarına aktarıldığını söyledi.

AB'nin Mısır'da yaşananlara verdiği tepkinin üye ülkeler arasında görüş ayrılığına neden olduğu iddiasını yalanlayan Mann, herkesin en kısa sürede demokratik sürece dönülmesi ve Mısır'da tek çıkış yolunun diyalog ve barıştan geçtiği konusunda mutabık olduğunu kaydetti.

Michael Mann, "Avrupa Birliği'nin Mısır'daki darbeyi görmeme politikasını sürdürürken Afrika Birliği'nin darbeyi tespit ederek ve kınayarak Mısır'ın üyeliğini askıya almasına" tepkisinin sorulması üzerine "Biz Afrika Birliği değiliz, Avrupa Birliği'yiz. Mısır'la ilişkimiz onlardan biraz farklı. Mısır, Afrika Birliği'nin üyesi" dedi.