AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB zirvesinin açılış konuşmasında, "Milyonları ilgilendiren meselelerde somut eylemler için toplandık. Toplumlarımız için en acil endişe olan genç işsizliğiyle mücadele için burdayız" dedi.
AB'de ortalama her 4 gençten biri işsizken bu alanda başı çeken ülkeler, genç işsizlik oranının yüzde 63'e dayandığı Yunanistan ve yüzde 56'ya dayandığı İspanya. Genç işsizlik oranları, krizdeki diğer ülkelerden Hırvatistan'da yüzde 52, Portekiz'de yüzde 43, İtalya'da yüzde 41 ve Kıbrıs Rum kesiminde yüzde 33 düzeyinde bulunuyor.
Taslak zirve kararlarında AB fonlarının öncelikle genç işsizliğiyle mücadeleye yönlendirilmesi, bu amaçla AB ortak bütçesinden önümüzdeki 2 yılda 6 milyar avro ilave kaynak ayrılması, uygulamalı mesleki eğitimin teşvik edilmesi ve istihdamda vergi yükünün azaltılması talep ediliyor.
Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, zirveye girerken yaptığı açıklamada, "Benimki gibi ülkelerde işsizlik gerçekten fişek gibi fırladı. Derhal sert önlemler alınmalı" diye konuştu.
Avusturya Başbakanı Werner Faymann ise AB'nin her yıl yüzbinlerce gence istihdam yaratabilmesi için sadece 2 yıllığına 6 milyar avro ayırmak yerine her yıl 6 milyar avro tahsis etmesi gerektiğini belirtti.
Bu arada Avrupa Parlamentosu'yla AB üyeleri arasında sürdürülen bütçe müzakereleri, zirve öncesinde anlaşmayla sonuçlandı. Gelecek 7 yılda 960 milyar avro olarak belirlenen bütçe, mevcut 7 yıllık bütçeye göre yüzde 3 küçülmeye karşılık geliyor.