VALETTA - AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Malta Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tonio Borg ile görüştü.

Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen görüşmede, Türkiye Malta ikili ilişkileri, Türkiye'nin AB üyelik süreci, vize konusu ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

Görüşmenin ardından yapılan ortak basın açıklamasında Bağış, 4 yıl önce İstanbul'da Borg'a iki söz verdiğini belirterek, Malta'yı ziyaret ederek birini yerine getirdiğini, diğer sözü için de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adayı ziyaret etmesine çalıştıklarını söyledi.

2009'da Malta'da büyükelçilik açılmasının ardından ilk resmi ziyareti gerçekleştirdiğini kaydeden Bağış, Malta'ya Türkiye'nin AB üyelik sürecine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Bağış, "Bazı liderler, Türkiye'nin AB üyelik sürecini yaklaşmakta olan seçimleri için istismar etmelerine rağmen Türkiye, Malta'nın desteğiyle AB'ye tam üye olacak" dedi.

Görüşmede, Türkiye ile Malta arasındaki ekonomik ilişkileri, uluslararası gelişmeleri ve Suriye'yi de değerlendirdiklerini ifade eden Bağış, "İkimiz de Suriye konusunda endişeliyiz. Suriye halkının saldırılara karşı desteğe ihtiyacı var. Ölümlerin önlenmesi lazım" diye konuştu. 

Malta Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tonio Borg da toplantıda, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği vurgulayarak, "Eğer Türkiye NATO ve Avrupa Konseyi'ne üye olacak kadar Avrupalıysa AB'ye üye olacak kadar da Avrupalıdır" dedi.

Görüşmede vize konusunu da görüştüklerini dile getiren Borg, 1960'larda birlik ile ortaklık anlaşması imzalayan Türkiye'nin vize kolaylığı ve bunun da ötesinde vize muafiyeti istemesinin haklı olduğunu söyledi.

Borg, Türk vatandaşlarına vize kolaylığı ve eğer imkan olursa da vize muafiyeti sağlanması konusunda elinden geleni yapacağını da belirtti.

Bağış ve Borg, basın toplantısının ardından Valetta sokaklarında bir süre dolaştılar.