AB'nin Tiran Büyükelçisi Ettore Sekui, Avrupa Komisyonu'nun Arnavutluk hakkında bugün yayımladığı ilerleme raporu belgesini Basbakan Sali Berisa'ya teslim etti.
Arnavutluk Başbakanlık binasında düzenlenen tören sırasında AB'nin Tiran Büyükelçisi Sekui, ''Bu rapor, Arnavutluk'a gelecekteki yolunu gösteriyor. Avrupa Komisyonu, Arnavutluk tarafından bazı şartların tamamlanmasından sonra Avrupa Konseyi'ne bu ülkeye aday ülke statüsünün verilmesini öğütledi. Avrupa Komisyonu, Arnavutluk tarafından mahkeme sistemi, kamu yönetimi ve parlamento kurallarında reformun gerçekleştirilmesini istiyor. Arnavutluk'un AB ile bütünleşmesi, ulusal bir hedeftir. Arnavutluk tarafından istenilen şartların tamamlanacağına eminiz'' dedi.
Arnavutluk Başbakanı Berisa da gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
''Bugün Brüksel'den aldığımız belge tarihsel bir belgedir. Bu belge, Arnavutluk'un bağımsızlığının 100. yıl dönümünde Arnavutluk vatandaşlarına yapılan en büyük değerlendirmedir. AB'ye entegrasyonu destekleyen Arnavutluk vatandaşlarına teşekkür ediyorum. Son 22 yılık dönemde Avrupa Komisyonu ile yoğun işbirliğine sahibiz. Avrupa Komisyonu, Arnavutluk hakkında olumlu bir tutum takındı. Avrupa Komisyonu üç kanunun onaylanmasını istedi. Bu kanunlar parlamentodadır. Bu kanunların bir an önce onaylanması hakkında elimizden gelenini yapacağız. Avrupa ailesine, AB'ye aday ülke statüsüne layık olduğumuzu tasdik edeceğiz. Arnavutluk halkı, Avrupa'nın en özgür halkları arasında bulunmak istiyor'' dedi.