Dünya Kültür Expo 2013 İstanbul'da Kore rüzgarları

Abone Ol

Koreli kardeşlerimiz İstanbul - Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013'e her bakımdan özenle hazırlanmışlar. Bu özeni, konuyla ilgili kurulan her sergi ve gösteri alanında kolayca görebiliyor, hissedebiliyorsunuz. Bu gün,kü yazımızda İstanbul - Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 etkinliğindeki Kore'yi anlatmaya çalışacağız.
 Başbakan Erdoğan, İstanbul ve Güney Kore'nin Gyeongju şehri arasında kültür bağı oluşturmak amacıyla düzenlenen İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013'ün Ayasofya Meydanı'ndaki açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Exposu'nun bölgede ve tüm dünyada barışa, hoşgörüye ve kardeşliğe vesile olmasını dileyerek, "Misafirlerimize bir şeyi hatırlatmak istiyorum. Bulunduğumuz nokta, dünyanın merkezidir" demişti. Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Kore halkları arasındaki dostluğun derinliğini ve önemini de şöyle anlatmıştı:
 "Türkiye ve Kore Cumhuriyeti arasında tarihin derinliklerine dayanan güçlü bir dostluk bağı vardır. Göktürkler döneminde başlayan ilişkilerimiz, Kore Savaşı ile yeni bir aşamaya geçti. Kore Savaşı, cephede kader birliği yapan Türk ve Kore halkları arasında, coğrafi mesafeyi ortadan kaldıran kalıcı kardeşlik bağları kurdu. Bizlerin görevi, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin bu özel niteliğini ve samimiyetini, aynı canlılıkla, ancak yeni ve ileri bir vizyonla genç nesillere aktarmaktır."

Başbakan Erdoğan, konuşmasında bazı önemli atılımları dikkat çekmiş,  kadim dostluğun geçen yıl "stratejik ortaklık" düzeyine çıkartılacağını,  işbirliğinin yeni bir safhaya taşındığını belirterek, şunları söylemişti:

"Kore Savaşı'nda sergilediğimiz karşılıklı dayanışma ruhuna ve siyasi ilişkilerimizin seviyesine uygun olarak, kültür alanındaki ilişkilerimizi de geliştirmek istiyoruz. Ülkelerimiz arasında bugün imzalanan Kültür Anlaşması'nın, gerçekleştireceğimiz ortak faaliyetlerin zeminini oluşturacağına inanıyorum."

KORELİLER EXPO 2013'E ÖZENLE HAZIRLANMIŞLAR


Koreli sanatçılar, Sultanahmet, Beyazıt, Tepebaşı TRT İspak ve Eminönü meydanlarında sundukları nefis gösterilerle İstanbulluları büyülemeye devam ediyorlar. 23 Eylül'e kadar, her salı ve cumartesi günleri Tunel'den Galatasaray Lisesi'ne yapılacak geçit törenlerinde, Kore'nin tarihi ve kültürel figürleri tanıtılıyor. İstanbul'un çeşitli mekanlarında açılan sergilerde Koreli ressam ve fotoğrafçılarının eserleri sergileniyor, defileler yapılıyor, konserler veriliyor.
Eminönü Meydanı'nda aslıyla aynı ölçülerde kurulan ve UNESCO kültür miraslarından biri olan Bulgugsa Tapınağı çatısı altında oluşturulan Kore Kültür Pavilyonu salonlarında, günümüz teknolojinin imkanlarından yararlanılarak yapılan göz kamaştırıcı sunumlarla, sergilenen eserlerle, tarihi İpek Yolu ve bin yıllık Şilla Krallığı tanıtılıyor. Yine aynı çatı altında sergilenen Kore Savaşı'na katılan Türk askerleri ve Kore'deki Türk şehitliği ile ilgili fotoğraf ve gösterilen filmler, ziyaretçilerin duygusal anlar ayaşamasına neden oluyor.
Eminönü Meydanı'nda kurulan ve UNESCO'nun insanlık kültür mirası listesinde yer alan Bulgugsa Tapınağı'nın kopyası teknolojik gösterinin yanı sıra vefa duygusunu ve duygusallığı yaşayacağınız bir mekan olarak tasarlanmış.
Bu devpavilyonda ziyaretçiler, teknolojiden kültüre kadar geniş bir yelpazede bilgileniyorlar, geçmişten günümüze Kore kültürünü tanıma fırsatı elde ediyorlar.
Geçmişin izlerini yansıtan bu büyülü atmosferde, teknolojinin imkanlarından da yararlanılarak, tarihi İpek Yolu, bin yıllık Şilla Krallığı ve Türkiye- Kore dostluğu farklı bir sergileme tekniği ile ziyaretçilere anlatılıyor.
Eminönü Meydanı'ndaki bu Kore Kültür Pavilyonu  çatısı altında sergilenen eserler, fotoğraflar ve yapılan gösterilerle Türk halkına verilmek istenen mesaj şöyle özetleniyor:  "uzun yıllardan beri süregelen Kore ve Türk dostluğu ile birlikte kardeş ülke Kore'nin eşsiz kültürel zenginliklerinin keşfedilip, hissedilebileceği 5 alandan oluşmaktadır: 1) Bağlar, 2) Güzellik, 3) Enerji, 4)Heyecan, 5) Sevgi"
Bağlar: Korece ve Türkçe'nin benzerkelimeleri ile Kore ve Türkiye'nin ortak yönlerini keşfetmek 1500 yıl önce Shilla ve Orta Asaya'yı birbirine bağlayan İpek Yolunu aşındırmış kervan hikayeleri ile geçmişe bir yolculuk yapmak.
Güzellik: Bin yıllık Shilla'nın ihtişamı  ile Kore'nin yaşam ve kültürünü keşfetmek. Kraı Seongdok'un çan sesi ile birlikte ihtişamlı Shilla kültürünün anlatıldığı görsel bir gösteri. El sanatları, seramik, çinicilik, Hanok (geleneksel Kore evleri), Hanbok (geleneksel Kore kıyafetleri), Hansik (geleneksel Kore yemekleri) gibi hep doğayla içiçe yaşayan Korelilerin yaşam biçimlerini sergilemek.
Enerji: Gelişen ve dinamik Kore'nin güç kaynağını bulmak.
Hwarang,saemuel, vatanseverlik, birlik bilinci gibi Kore'nin gelişmesinde katkısı olan ve geleceğin Kore'sini de şekillendirecek bu bilinç ve düşünceleri iletmek.
Heyecan: Heyecan ve uyum içinde birlikte eğlenmek.
Kore'nin ileri teknoloji ve bilim teknolojisinin kullnılarak kültürle harmanlandığı bir robot gösterisi ile Kore-Türkiye buluşmasına heyecan içinde tanıklık etmek.
Sevgi: Kardeş ülke, eski dostluğa yeniden şahit olmak. Tarhi geçmiş, Kore Savaşı ve Dünya Kupası ile daha da artan iki ülkenin dostluk hikayesini etkileyici bir belgeselle gösterime sunmak. Digital resim çekme programı ile tüm dünyaya 'Kore-Türkiye iki dost ülkedir' mesajı vermek."
Eminönü'ndeki  tarihi Bulgugsa Tapınağı'nın birebir kopyasının salonları, yukarıda ssözünü ettiğimiz 5 konuya ayrılmış. Hem Koreli dostlarımızın sanayi ve bilim alanındaki başarılarını anlatan tekonolojik gösteri var hem Kore tarihini ve kültürünü anlatan objeler var hem de de göz yaşartıcı bir vefa örneği olarak Kore Savaşı'ndaki Türk askerleri ve Kore'deki çiçek bahçesinden farksız Türk Şehitliği..

AYNI KÜLTÜRÜN İZLERİ


Koreliler ve Türkler insanları aynı kültür coğrafyasının insanları. Dinleri ve dilleri değişik olsa da, kültürel değerler hala aynı renkleri taşıyor. Yolunuz düşerse, Sultanahmet Meydanı'na Korelilerin diktikleri dilek ağacına bir uğrayın; her yaştan insanın ağacın dallarına sessiz dualarla dilek bağladıklarını göreceksiniz. "Dilek ağacının önündeki totemler Amerikan Kızılderilerininkine çok benziyor, ama Koreli sanatçıların el emeği, göz nuru.  Biraz ilerde, aynı kültürün bir devamı olarak, genç bir Koreli sanatçı, hiçbir ücret talep etmeden, size özel bir "şans anteni" yapacaktır.
Özetle söylemek gerekirse, Koreliler İstanbul - Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 etkinlikleri için ciddi hazırlıklar yapmışlar. Expo 2013 bir kültür etkinliği olduğu için, Koreliler, kendi oyun ve dans kültüründen örnekler sunmak üzere sanatçı grupları oluşturmuşlar. Bu sanatçı grupları aynı gece birkaç yerde birden gösteri yapıyorlar.

 KENDİNİZE ÖZEL "ŞANS ANTENİ" YAPTIRMAYI UNUTMAYIN


ÖNEMLİ NOT: Yolunuz Sultanahmet'e düşerse, İPEK YOLU PAZARI'nın Sultanahmet Camii'ne bakan tarafında kurulan sergide Koreli sanatçılara kendinize özel bir "ŞANS ANTENİ" yaptırmayı, "Dilek Ağacına da dilekçenizi  asmayı unutmayın; bizden söylemesi.  
İpek Yolu Pazarı'nda Korelilerin yanı sıra, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Tataristan, Kırım, Kosova, Gagavuzya gibi ülkerin ürünlerini ve ebru, bakır işi, dokuma, şekerleme, çeşitli elişleri konularında Türk sanatçılarının eserlerini görebilirsiniz.

GÖZ YAŞARTICI BİR VEFA ÖRNEĞİ: SEVGİ SALONU


5 numaralı salonun girişinde sizleri Kore Savaşı'nın efsane komutanı General Tahsin Yazıcı'nın ve Korelilere yardım için NATO gücü olarak giden Türk askerlerinin siyah-beyaz fotoğrafları karşılıyor. 5 nolu salonun duvarları Kore Savaşı'ndaki Tür askerlerinin çeşitli boydaki fotoğraflarıyla bezenmiş. Koreli kardeşlerimiz, 1950 yılında NATO şemsiyesi altında, Güney Kore'yi kurtarmak için savaşmaya giden ve bu savaşta ölen askerlerimizi büyük bir saygı ile anıyorlar.
Yine aynı salonda büyük boy bir ekrana yansıtılan filmde, Kore'deki çiçek bahçesinden farksız Türk Şehitliği ve bu şehitlikte yaşanan duygusallaıkları anlatan filmler gösteriliyor. Koreli kardeşlerimizi, bu vefa örneği davranışlarından dolayı yürekten kutluyor, teşekkür ediyoruz. 1950'de, NATO'nun desteği ile giriştiği kurtuluş savaşında galip gelen Koreli kardeşlerimizin, o günden bugüne her alanda sağladıkları başarılar, ülkemizde kurdukları fabrikalarda (Hyundai) otomobil üretip hem bize hem de dünya ülkelerine satmaları bize hem ders, hem de gurur veriyor.