FAİZLERİN DÜŞEBİLMESİ İÇİN, ACİLEN YASAL DÜZENLEME YAPILMALIDIR. BU YAPILIRSA, DÖVİZİN ATEŞİ DE DÜŞÜRÜLÜR !!!!

İş adamı ve sanayici, düşük faizli kredi talep ediyor. Yükselen oranlardan şikayetçi. Bankacılar da bu talepleri olumlu karşılıyor, haklı buluyor. Ancak, onların da beklentileri var. Yasal yükümlülüklerin yüksekliğinden yakınılıyor...

MALİYETİ YÜKSELTEN KESİNTİ VE VERGİLER MEVDUAT MUNZAM KARŞILIKLARI:

Bankalar, topladıkları her 100 TL’lik mevduatın yüzde 4’unu Merkez Bankası’na sıfır faizle yatırmak zorunda. Döviz mevduatı için ise bu oran yüzde 11 düzeyinde. DİSPONİBİLİTE: Bankalar, TL mevduat için yüzde 6’lık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ve yüzde 2’lik serbest tevdiat tutmak zorunda. Döviz mevduatı için ise bu oran yüzde 3 oranında.

SİGORTA PRİMİ:

Bankalar, topladıkları TL ve döviz mevduatı için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na, 3 ayda bir mevduatın on binde 25’I kadar sigorta prim ödemesi yapıyor.

BSMV: Bankalar, müşterilerine kullandırdığı kredilere uygulanan faiz oranı üzerinde yüzde 5’lik BSMV kesintisi yapıyor. Bu kesinti, maliyeye yatırılıyor.

KKDF: Tüketici kredilerinde faiz oranının yüzde 8’i, ticari kredilerinde ise yüzde 3 olarak uygulanıyor. İhracat amaçlı kredilerde ise KKDF kesintisi yok. Bu kesintiler, maliyeye ödeniyor.

KAMBİYO GİDER VERGİSİ: Bankalar, müşterilerinden aldıkları döviz karşılığında, binde bir oranında Kambiyo Gider Vergisi, kesiyor ve bu kesinti maliyeye yatırılıyor…

Bu yazımızı 7 Aralıkta yazmıştık...Kulak veren olmadığı için, dövizin ateşi düşürülemedi. Bugün 10 Ocak 2017, Merkez Bankası, döviz karşılıklarını 11 puandan 1,50 puan düşürdüğünü açıklamıştır !!! Böyle bir indirimin, hiçbir kıymeti harbiyesi olmaz ?? Dövizde yüzde 11'de % 1.5 indirim yapılması, karşılık olarak tutulacak yüze 11'i, yüzde 10.84'e indirir, bu da dövizin ateşini düşürmeye yetmez...