Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye'deki sorunun çözümü için Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve İran'ı aynı masada buluşturacak dörtlü konferansın, İİT şemsiyesi altında yapılması halinde başarıya ulaşabileceğini söyledi.
Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği tarafından onuruna verilen resepsiyona katılan İhsanoğlu, burada AA muhabirinin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.
Suriye'de yaşanan krizin çözümü noktasında Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin İslam Zirvesi'nde yaptığı çağrı sonucu dörtlü toplantıların gerçekleştirileceğini hatırlatan İhsanoğlu, Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve İran'ın yapacağı toplantıların başka bir platformda olması halinde başarısızlık ihtimalinin fazla olacağını savundu.
Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi'nin misyonunu desteklediklerini belirten İhsanoğlu, "Barış teşebbüsleri desteklenmelidir. Çatışmaların yoğun olduğu anlarda dahi taraflar arasında iletişim kanalları açık olmalıdır. Suriye'de çatışan taraflara baskı yaparak barış ve müzakere masasına oturtmak gerekiyor" diye konuştu.
 İhsanoğlu, Suriye'de yaşanan olaylardan dolayı çevre ülkelere sığınmak zorunda kalanlara yönelik başta sahra hastanelerinin kurulması olmak üzere çeşitli yardım projeleri bulunduğunu ifade ederek, teşkilatlarının bu projeyi gerçekleştirebilmek için fon bulma arayışında olduğunu kaydetti.
Türkiye, Irak, Lübnan ve Ürdün'de bulunan Suriyelilerin sayılarının arttığı, bu nedenden dolayı ihtiyaçların da çoğaldığına işaret eden İhsanoğlu, sığınmacılara yönelik yardımların sağlanması konusunda önümüzdeki günlerde BM Yardım Örgütü ile görüşmede bulunacaklarını açıkladı.
Özel yardım kuruluşları ile ortak bir toplantı yapacaklarını bildiren İhsanoğlu, özel yardım kuruluşlarının Suriyelilere yardımlarını organize etmek amacı ile İstanbul veya Kahire'de bir toplantı yapmayı planladıklarını dile getirdi.
İhsanoğlu, Suriye yönetiminin İİT'nın Şam'a temsilcilik açmasına izin vermediğine de dikkat çekerek bu nedenle halen Suriye'de kalan ve açlık tehlikesi altında yaşayan halka yardım gönderebilmenin zor olduğuna işaret etti.