Sayın Cumhurbaşkanı Sözcüsü Barış Burcu’nun 13 Temmuz günü yaptığı Basın açıklamasında “müzakerelerdeki nüfus ve yurttaşlık konularının çarpıtılarak saptırıldığını” söylemesi ve açıklamasına devamla “Her iki taraf da BM nezdinde bugüne kadar yaptıkları yurttaşlıklarla ilgili bilgi ve sayı paylaşımı yaptı. Bu rakamlar tutanaklara da girdi. Ortaya çıkan tablo mevcut 220 bin KKTC ve 802 bin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yurttaşının başka herhangi bir kritere bakılmaksızın, otomatik olarak federal Kıbrıs cumhuriyeti vatandaşı olacağıdır. Bu konuda fikir birliğine varılmıştır. Bazı oranlar konuşularak mesele başka yerlere çekilmeye çalışılıyor.” demesi asıl kafaları karıştıranın kendisi olduğunu ortaya koymaktadır.
Bu açıklamada önemli olan “mevcut 220 bin KKTC ve 802 bin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yurttaşının başka herhangi bir kritere bakılmaksızın, otomatik olarak federal Kıbrıs cumhuriyeti vatandaşı olacağıdır” cümlesi olup, BM’nin tutanaklarına KKTC’nin nüfusunun 220 bin olduğunu kimin kaydettirdiğidir. 
DPÖ tarafından gerçekleştirilmiş olan KKTC Nüfus sayımları sonuçları yıllara göre aşağıdaki gibidir.
1996 yılı 200,587 kişi
2006 yılı 265,100 kişi
2011 yılı 294,906 kişi
2016 tahminleri ise nüfus artışının doğrusal (linear) olduğunu varsayarsak 320 bin kişi olduğudur.
III. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu 2015 Nisanında Cumhurbaşkanlığı görevini Sayın Mustafa Akıncı’ya devrettiği dönemde KKTC’nin nüfusunun yaklaşık 310 bin kişi olduğunu varsayarsak veya da en kötü olasılıkla 2011 yılının nüfus sayımını sonuçları olan 294,906 kişinin yıllar içinde hiç artmadığını bile varsayarsak, Sayın Cumhurbaşkanı Sözcüsü Barış Burcu’nun üzerinde mutabakata varıldığından ve BM kayıtlarına geçtiğinden bahsettiği KKTC’nin 220 bin kişilik nüfusu nereden çıkmıştır. III. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu döneminde KKTC’nin nüfusunun 220 bin olduğu BM’nin kayıtlarına geçirilmediğine göre BM ile kim bu mutabakatı sağlamıştır ve kimin marifeti veya da kanalı ile söz konusunu 220 bin rakamı KKTC’nin nüfusu olarak BM’nin kayıtlarına geçirilmiştir. 
Gerçekte Sayın Barış Burcu’nun açıklaması gereken konu da budur.
Henüz müzakereler sonuçlanmış değildir. Şimdilik müzakerelerde mutabakata varılmasının 2017 yılına sarktığı yavaş yavaş ortaya çıkarken, Rum tarafındaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeni ile 2018 Şubatından sonraya kaldığı öngörülürken ve de en iyi olasılıkla 2018 yılındaki nüfusumuz yaklaşık 320 bin kişi olacakken, hangi aklı evvel daha müzakereler bitmeden ve sonuçlanmadan KKTC’nin nüfusunu 220 bin kişi olarak BM’ye tescil ettirmiştir bunun halkımız tarafımdan bilinmesi gerekmektedir.
Bugün bile referanduma gidilse, 220 bin kişinin dışında kalan 100 bin kişinin oy kullanma yaşı içinde olan yaklaşık 80 bin kişisinin Referandumda “Hayır” oyu vereceği ortadayken, nasıl olur da müzakereler sürerken 220 bin sayısı kabul edilir ve Rumların eline 4 Rum’a 1 Türk kozu verilir ben anlayamadım. Zaten her hal ve koşulda da halkımız, böylesi saçma ve insanlık dışı bir uygulamayı kabul etmeyecektir.