Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarıma dolandırıcılık suçları hakkında hukuki bilgilendirme yapacağım. Öncelikle bu suçun oluşması için sizin hileli bazı davranışlarla mağduru etkilemeniz onu aldatmanız onu vaadlerde bulunarak bu vaadlere inandırmış olmanız gerekmektedir. Bundan kendinize bir menfaat elde etmiş olmanız gerekir. Bu hileli davranış kasıtlı olarak işlenmiş olmalı Yani mağdura karşı nitelikli bir yalan söylemiş olmanız gerekir. Bu yalan öyle olmalı ki ağır yoğun ve ustaca sergilenmiş olmalı ve mağdurun bu yalanınızı kontrol etmesine imkan tanımamanız gerekir. Kendinize haksız bir çıkar sağlamanız gerekir. Nitelikli bir yalan yoksa dolandırıcılık suçu oluşmaz. Basit bazı yalanlar dolandırıcılık suçunun oluşmasına yeterli olmaz. Dolandırıcılık suçunda siz esasen mağdurun iyi niyeti ve duyguları ile oynuyorsunuz. Dolandırıcılık suçunun takibi şikayete bağlı değildir. Savcılık bu suçun işlendiğini tespit ettiği anda resen soruşturma açar. Şikayetin azami süresi dava zamanaşımı süresi olan 8 senedir. Basit dolandırıcılık suçu uzlaştırma yasasına tabidir. Gerek soruşturma aşamasında gerekse kovuşturma aşamasında uzlaştırma mümkündür. Ancak nitelikli dolandırıcılık suçunda uzlaştırma mümkün değildir.

Nitelikli dolandırıcılık suçunda fail mağdurun dini duygularını istismar eder veya kişinin içinde bulunduğu zor durumdan yararlanır. Kişinin içinde bulunduğu zor durumdan yararlanır. Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından, istifade eder. Kamu kurum ve kuruluşlarını araç olarak kullanır. Basın yayın organlarının sağladığı kolaylıktan yararlanarak bu suçu işleyebilir. Bilişim sistemlerini banka kredi kurumlarını araç olarak kullanabilir. Serbest meslek sahipleri bu mesleğe duyulan güveni kötüye kullanarak dolandırıcılık suçu işleyebilir. Sigorta bedelini almak için işlenirse yine nitelikli dolandırıcılık suçu oluşur.

Eğer sizin mağdurla aranızda hukuki bir ilişki varsa ve siz bu hukuki ilişkiye dayana alacağınızı tahsil etmek için dolandırıcılık suçu işlerseniz TCK 159. maddedeki suç oluşur. Bu suçların takibi şikayete tabidir.

Basit dolandırıcılık suçlarının cezası 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5000 TL adli para cezasıdır. Nitelikli dolandırıcılık suçunda ise suçun işlendiği tarih bizim açımızdan önemlidir. Eğer siz bu suçu 24 kasım 2016’dan önce işlediyseniz 2 yıldan 7 yıla hapis cezası verilir. Şu anki mevcut yasaya göre 6753 sayılı yasa ile TCK 158. maddeye göre 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası alırsınız ayrıca 5000 TL adli para cezası alırsınız.

Eğer kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak bilişim sistemlerini araç olarak kullanarak banka veya diğer kredi kurumlarına tahsis edilmemesi gereken krediyi açtırmak için ya da sigorta bedelini almak için kişinin kendisini kamu görevlisi banka görevlisi olarak tanıtarak bu suçu işlerse kamu görevlileri ile onların nezdinde hatırı sayılır bir ilişkisi olduğunu belirterek işlerse cezanın alt sınırı 4 seneden başlar ve adli para cezası elde edilen menfaatin iki katından az olamaz.

24 kasım 2016 tarihinden itibaren cezalar daha da ağırlaştırıldı.

Eğer dolandırıcılık suçunu 3 ya da daha fazla kişi işlerse ceza ½ oranında artırılır.

Örgüt faaliyeti çerçevesinde bu suç işlenirse ceza 1 kat artırılır.

Eğer 3 yada daha fazla kişi dolandırıcılık suçu işliyorsa basit dolandırıcılıkta 1.5 yıldan 7.5 yıla kadar hapis cezası ayrıca 7500 güne kadar Adli para cezası verilir.

Dolandırıcılık suçlarında etkin pişmanlık mümkündür. Siz eğer mağdurun zararını dava açılmadan önce giderirseniz 2/3 oranında ceza indirimi yapılır. Dava açıldıktan sonra 1/2 oranında indirim yapılır.

Dolandırıcılık suçlarında Adli para cezası verilebilir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir. Cezanın ertelenmesi kararı verilebilir.

Bu konudaki sorularınızı 0 532 508 90 45 nolu irtibat telefonuma bildirebilirsiniz.