Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetine icabetle BAE'den Abu Dhabi Veliahtı Şeyh Mohammed bin Zayed Al Nahyan'ın Türkiye'yi resmî ziyaretinin, Türkiye'nin dış politikasındaki stratejik arızaların giderilmesine bölgesel plânda katkı yapacağına inanıyorum.

1986-90 döneminde BAE'de B. Elçi olarak görev yaptım.  Abu Dhabi Emiri Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan Türkiye'nin yakın ve samimi dostuydu. O dönemde arka arkaya 3 yıl yaz tatilinin bir bölümünü İst'da geçirmişti. KKTC'nin temsilciliğinin açıldığı ilk Arap Devleti BAE olmuştu.

1988'de KKTC Dışişleri Bakanı BAE Başkenti Abu Dhabi'yi ziyaret etmiş ve Devlet ve Abu Dhabi Emirliği ricaliyle görüşmüştü. Hüsnükabul görmüştü.

Abu Dahbi'de B. Elçi olduğum dönemde bugün Ankara'ya gelen Şeyh Mohammed biz Zayed Al Nahyan  BAE Hava Kuvvetleri Komutanı idi. Hava Kuvvetleri Komutanımız merhum Orgeneral Cemil Çuha'nın Abu Dhabi'yi ziyaretinden sonra, Şubat 89'da Şeyh Mohammed Ankara'yı ziyaret etmişti.

Abu Dhabi liderliği "Müslüman Kardeşler" hareketine karşıdırlar. Türkiye'nin Mısır Devlet Başkanı General Sisi'yi protesto eden tutumundan hemen sonra 2014'de BAE Türkiye'ye karşı tavır almıştı. 2017'de BAE, Mısır, S. Arabistan ve Bahreyn Katar'ı boykot etmişti. 

Dışişleri Bakanı Sayın Çavuşoğlu Türk Konseyi İst. Zirvesi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda "Türkmenistan'ın gözlemci olarak katılımı ile aile fotoğrafımızı tamamlıyoruz" demiş. KKTC katılımı olmadan aile fotoğrafı tamamlanmış olamaz. Dış politikamız ve Türk dünyası bu açıdan sınav veriyor.

Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı ve Başbakanı arasındaki  telefon görüşmeleri (18/11) Türkiye'nin dış ilişkilerindeki arızaların tamiri bakımından doğru yönde atılan adımlardır. Bölgemizde İsrail, Mısır, Suriye, BAE, vs ile normalleşme, başta ABD ile, dış ilişkilerimize olumlu katkı yapar.