Bir insan sorgulamaya, ilk önce kendinden başlamalı ki çevresin de olup bitenlerin farkına varabilsin.
Çocuklarınızı sorgulayın, sadece okulda ne yaptığını değil, sokakta ne yaptığını arkadaşlarını kimler le konuştuğunu, hangi oyunları oynadığını, neleri sevdiğini, kimleri sevmediğini, sorgulayın. 
Çocuğunuzu sorgulayın size karşı sorumluluğunu biliyor mu, okula, öğretmenine karşı sorumluluğunu yerine getiriyor mu? Biliyorsunuz “Ağaç yaş iken eğilir” çocuklarımızda aynen öyle. Hiç çocuğunuz elinde, sizin parasını ödemediğiniz bir şeyler ile eve geldi mi? Getirdiği, şeylere bakıp sorguladınız mı? Çocuğunuzun Yalan söylüyor mu? Söylediklerini bir araştırın bakalım.
 Hata yapmayan insan olmaz. Biz hepimiz hata yapa yapa büyüdük ama Yaptığımız her hatada doğru yolu gösteren bir büyüğümüz vardı. Sizde bir büyük olarak çocuğunuza, torunlarınıza doğruları, öğretmek istemez misiniz? O zaman çocuklarınızı geleceğe hazırlama sorumluluğunu üstlenin. Çocuğunuzun yaptığı hataları sorgulamazsanız eğer, çocuğunuzun bu davranışını doğrulamış olursunuz siz farkına varmazsanız da çocuğunuz  öyle bilir.. Yarın daha kötü başından büyük işlere kalkışır. O zaman çok geç olabilir. Sakın maddi değerine bakıp ’da olayı küçümsemeyin. Neden, Nereden, Kimden? Niye Niçin, kim ne demiş neden ağlamış, bir sorgulayın. Çocuğunuzun her an arkasında olduğunuzu hissettirin ona güven verin. Bir çocuk kolay yetişmiyor. Evlatlarımız, doğruyu yanlışı sokaktan değil bizden öğrensinler.
Biz hepimiz vatandaş olarak kocaman bir insan topluluğuyuz. Bir Devlet, Vatandaşını maddi manevi her konuda korumakta sorumluluğu olduğu gibi bizimde devletimize karşı sorumluluklarımız var. Sorumluluk küçük yaşta edinilir. Sorumsuz insan da daima başkalarının güdümü altındadır.
Bir vatandaş olarak; Devlet senden neler bekliyor, sen devletten neler bekliyorsun. Beklentiler yerine geliyor mu? Sen Devletine karşı görevini yapıyor musun? Sorgulayın.