KALBİNİZ İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

Doymuş yağ ve trans yağlardan uzak durun.

Günlük yağ alımını azaltıp onun yerine bileşik karbonhidrat alımınızı artırın.

Daha çok sebze, meyve, tam tahıl tüketerek günlük lif alımınızı artırın.

Kırmızı et yerine, genellikle beyaz eti tercih ediniz.

Haftada 2 gün kırmızı et, 2 gün tavuk, 3 gün balık eti en ideal et tüketimidir.

Haftada 1 kez balık tüketimi bile kalp krizi riskini yarı yarıya azaltır.

Kahve tüketiminizi azaltın.

 Günde üç fincan çay kalp krizi riskini %10-12 azaltır.

Süt, yoğurt, peynir ve etlerden kesinlikle yağ oranı azaltılmış olanları tercih edin.

Sarımsağın, enginar, mantarın ve domatesin yararını unutmayın.

Haftada 16 adet haşlanmış domates damar sertliği riskini azaltır. Kan basıncını düşürür.

Ceviz, fındık ve badem kalbin dostudur. Her gün 30 gr. kuruyemiş kalp rahatsızlıklarını %20-60 iyileştirdiği gözlenmiştir.

Günde 2-3 adet elma tüketin, elma kolesterolü düşürür, dolayısıyla kalp krizi riskini azaltır.

Zeytinyağı kalbin dostudur. Mutfağınızda öncelikle yağ seçimini ondan yana kullanın.

Kalp sağlığı için kiraz tüketin.

KALİTELİ UYKU KALBİNİZİN ÖMRÜNÜ UZATIR

M. Öz “Uykuya aldırmamak, damdaki sızıntıya aldırmamak gibidir.”

Az uyku ya da çok uyku, kalbe giden damarlarınızın yaşlanmasını hızlandırır ve kalp krizi riskini artırır.

Erkekler; 7-8 saat

    Kadınlar; 6-7 saat

Süreyi yakalamak tek başına bir şey ifade etmez. Doğru zamanda yatın, doğru zamanda kalkın.

En iyi uykuya girme saatleri 22.00-24.00 arasıdır.

En iyi uykudan kalkma saatleri 05.00-07.00 arasıdır.

STRESİNİZİ KONTROL EDEREK KALBİNİZİ KORUYUN

STRES AZALTMA YÖNTEMLERİ

Zamanı yönetmeyi öğrenin.

Olumlu düşünme alışkanlığı ediniz.

Düzenli egzersiz yapın. Yoga ile zihninizi ve bedeninizi rahatlatın.

Hayatta “HAYIR” demeyi öğrenin.

Derin ve yavaş nefes alın verin.

Sevdiklerinizi arayın.

Gülmeye zaman ayırın.

Özgüveninizi ve özsaygınızı arttırın.

ÇOK YER GEZİN, AZ TELEVİZYON SEYREDİN.