Cumhuriyet Bayramı 28 Ekim günü saat 13.00’de Atatürk anıtlarında yapılan çelenk koyma törenleri ile başladı. 29 Ekim günü de geçit törenleri ve diğer etkinliklerle devam etti.
Cumhuriyetin 89 ncu yıldönümünde, bir çok yerde olduğu gibi Kadıköy’de çelenk koyma töreni halkın portestoları arasında sıkıntı ile icra edilebildi.
5-6 ay kadar önce resmi bayramlarda çelenk konulması ile ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikte, Atatürk anıtlarına sadece vilayet veya kaymakamlığın, garnizon komutanlığının ve belediye başkanlığının çelenklerinin konulması düzenlenmiş. Daha önceki yönetmelikte; diğer kamu kuruluşları ile siyasi partiler, dernekler ve spor kulüpleri gibi diğer kuruluş ve teşekküllerin de bir düzen içinde anıta çelenk koymaları ve saygı duruşunda bulunmaları düzenlenmişti. Yapılan değişiklikten sonra yönetmelikte; vilayetin, garnizonun ve belediyenin çelengi dışında diğer kurum, kuruluş ve teşekküllerin çelenklerinin konulmasına yer verilmediği için çelenkler konulamadı ve saygı duruşu da yapılamadı.
Kadıköy iskele meydanına çelenklerini getiren ve saygı duruşunda bulunmak isteyenler, bu yeni uygulamayı 30 Ağustos’ta olduğu gibi protesto etti, tepki gösterdi. Tören aksadı. Karışıklık bazı çelenklerin anıta konulması ile ancak önlenebildi.
30 Ağustos’ta da krize neden olan bu konu hakkında Kültür ve Turizm Bakanı; “Mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanının çelenk koyması yönetmeliğe göre zorunlu. Bu kurumların dışındakiler isterlerse çelenk koyabilirler. Geçmişte çeşitli sivil toplum kuruluşları, dernekler çelenk koyuyordu. Bu bir zorunluluk haline gelmişti. Yönetmelik bu zorunluluğu ortadan kaldırdı. Ama milli bir günde bir kuruluş çelenk koymak isterse, o gönüllülüğü engelleyecek bir hüküm yoktur yönetmelikte.” Şeklinde açıklama yaptı. Bu açıklama yazılı ve görsel basında da yer aldı.
Çelenk koyma törenleri Sayın Bakanın belirttiği gibi yıllardır uygulandığından adeta bir usül haline gelmişti. Yönetmelikte olmayan bu yasağı ilgili makamların yeni bir yorum ile kaldırmaları gerektiği ortadadır. Böylece her milli günde ortaya çıkacak krizler kendiliğinden önlenecek ve son günlerde yaygın bir şekilde kullanılan milli bayramlara cumhurun katılımı da artırılmış olacaktır.