Türkiye Cumhuriyeti’nin resmen kurulduğu tarih olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 96. yılını kutluyoruz. TBMM'deki anayasa değişikliği ile 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye’nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak belirlendiği gün; Ulu Önder Atatürk, diğer bayramlar gibi bu bayramı da gelecek nesillere bir miras olarak bırakmıştır.

Peki, Cumhuriyet bize neleri hatırlatıyor?

Bağımsızlık ve İnanç

Bağımsızlık ve inanç denilince; bize, Kurtuluş Savaşı’nda İtilaf donanmasına bağlı gemilerin İstanbul a girmesi üzerine yanındakilere “Geldikleri Gibi Giderler” atamızın sözü ve ülkenin bir gün bağımsızlığa kavuşacağına olan inancını hatırlatıyor.

Kadın

Kadın denilince; Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, “Dünya-da hiçbir milletin kadını, ‘ben Anadolu kadınından fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadını kadar emek verdim’ diyemez.” Dedirten, Kurtuluş Savaşı’nın cephelerinde görev alan fedakar ve azimli mili mücadelenin Türk kadın kahramanları geliyor, aklımıza.

Kahraman

Kahraman denilince; bize vatan uğruna can vermekten çekinmeyen Şahin Bey, Gördesli Makbule, Sütçü İmam, Satı Çırpan, Fevzi Çakmak, Nezahat Onbaşı, Yörük Ali, Kara Fatma ve daha nice kahramanlarımızı hatırlatıyor.

Çocuk

Çocuk denilince; aklımıza “On Beşliler” geliyor.

Kına

Kına denilince; akla “Yozgatlı Kınalı Hasan” geliyor.

Üzüm

Üzüm denilince; bize gerek Türk tarihini gerekse dünya tarihini değiştiren Çanakkale Savaşı sırasında fedakar atalarımızın menüsünde yer alan üzüm hoşafını hatırlatıyor.

Minnet ve Vefa

Minnet ve vefa denilince; bize atalarımıza karşı duyduğumuz minnet ve vefa borcumuzu hatırlatıyor.

Cumhuriyet

Nihayetinde Cumhuriyet, bize vatanımıza olan bağımlılığımızı ve bizleri onurlandıran değerlerimizi hatırlatıyor.

Yukarıda saydığımız paha biçilmez değerlerimizi taçlandıran Cumhuriyet Bayramı, 29 Ekim 1923 yılından bu yana her sene olduğu gibi bu yıl da çeşitli etkinlikler ve programlarla aynı coşku ile kutlanıyor ve dünya döndükçe de kutlanmaya devam edecek, etmelidir.