1976 CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI TRABZONSPOR’UN

1975-1976 Türkiye Ligi Şampiyonu ile Türkiye Kupası sahibi Galatasaray takımları Ankara 19 Mayıs Stadı’na “Cumhurbaşkanlığı Kupası” için karşı karşıya geldiler.

Hakem Ziya Türkdoğan’ın yönettiği bu maçı takımlar şu kadrolarıyla oynadılar.

Trabzonspor: Şenol, Turgay, Şener, Necati, Cemil, Engin, Tuncay, Yavuz, Ali Kemal, Hüseyin, Ahmet.

Galatasaray: Yasin, Müfit, Güngör, Fatih, Ali, K. Mehmet, K. Bülent, B. Bülent, Feyzi (B. Mehmet), Serdar (Tuncay), Şevki.

Hızlı ve hırslı bir tempo içinde geçen maçın 4üncü ve 29uncu dakikalarında Hüseyin’in attığı gollerle 2-0 galip duruma geçen Trabzonspor, 35inci dakikada Şevki’nin golüne mani olamayınca maçı 2-1 kazanarak, sezonun en büyük kupasını elde etti.

1977 CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI TRABZONSPOR’UN

Trabzonspor, 1976-77 sezonunda hem lig, hem kupa şampiyonu olunca, kupada finalde elediği Beşiktaş ile Cumhurbaşkanlığı Kupası için karşılaştı. Ankara 19 Mayıs Stadı’ndaki maça takımlar şu kadrolarıyla çıktılar.

Trabzonspor: Şenol, Turgay, Necati, Kadir, Cemil, Serdar (Ali Yavuz), Bekir, Hüsnü, Ali Kemal, Hüseyin, Ahmet.

Beşiktaş: Rasim, Mustafa, Niko, Ali, Kahraman, Hayri, Mithat (Tuncay), Zekeriya (Erdem), Reşit, Mehmet, Kemal.

Oyunun normal süresi 43üncü dakikada Trabzonspor’dan Serdar ve 46ncı dakikada Beşiktaş’tan Reşit’in attığı gollerle 1-1 sona erdi. Uzatma dakikalarında da sonuç değişmedi. Penaltı atışlarında ilk penaltıyı Beşiktaş adına Reşit dışarı attı. Trabzonspor’dan Cemil atışını gole çevirince Trabzonspor, 2-1 öne geçti. İkinci penaltı atışlarında Beşiktaşlı Kahraman’ın penaltısını Şenol kurtardı. Trabzonspor’dan Turgay, penaltı atışını gole çevirince, durum 3-1 oldu. Böylelikle diğer atışlara gerek kalmadan 4-2’lik üstünlük sağlayan Trabzonspor, bu sezon Lig, Kupa ve Cumhurbaşkanlığı kupalarını elde etti.

1978 CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI TRABZONSPOR’UN

1978 sezonunda ligi ikinci bitirmesine rağmen Kupa Şampiyonu olan Trabzonspor, Lig Şampiyonu Fenerbahçe ile karşılaştı.

Hakemliğini Doğan Babacan’ın yaptığı karşılaşmaya taraflar şu kadrolarıyla çıktılar:

Trabzonspor: Şenol, Turgay, Mehmet, Kadir, Ahmet, Serdar, Bekir, Yaşar, Necdet, Orhan, Cengiz.

Fenerbahçe: İvançeviç (Fuat), Yenal, Onur, Alpaslan (Tuna), Cem, Antiç, Coşkun, Önder, Engin, Cemil, Şevki.

Bu maçta üstün oynayan Trabzonspor, 53üncü dakikada Yaşar’ın attığı golle Fenerbahçe’yi 1-0 yendi. Maçın son düdüğünü çalan Doğan Babacan, bu düdük ile başarılı hakemlik hayatını noktaladı. Fahri Korutürk, üst üste üçüncü kez bu kupayı verdiği Trabzonspor için: “Bu başarının mutlaka bir sırrı olsa gerek” diyordu. Bu kupa ile Trabzonspor, bu sezon Türkiye Kupası ve Başbakanlık Kupasını’da aldığı için üçüncü kupayı almış oldu.

1979 CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI TRABZONSPOR’UN

1978-1979 sezonunda üçüncü kez Türkiye Ligi Şampiyonu olan Trabzonspor ile Kupa Şampiyonu Fenerbahçe, üst üste ikinci kez Cumhurbaşkanlığı Kupası için karşı karşıya geliyor.

Orhan Cebe’nin hakemliğini yaptığı karşılaşmaya taraflar şu tertipleriyle çıktılar:

Trabzonspor: Şenol, Tugay, Necati, Hüsnü, Mustafa, Tuncay (Yaşar), Mehmet Ekşi, Serdar, Orhan, Cengiz, Necdet (Sebahattin).

Fenerbahçe: İvançeviç, Onur, Erol, Cem, Yaşar, Önder, Raşit, Zafer (Tuna), Ali Kemal (Bahri), Engin, Şevki.

Bu karşılaşmada 13üncü dakikada Cengiz ve 14üncü dakikada Erol’un attığı karşılıklı goller ile maçın normal süresi 1-1 berabere bitti. Uzatma dakikalarında; 107nci dakikada Trabzonspor akınını kurtarmak isteyen Cem, kendi kalesine gol atınca maçı 2-1 kazanan Trabzonspor, kupayı 4üncü kez Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ün elinden aldı. Fahri Korutürk, her sene kupayı ellerine teslim ettiği Kaptan Şenol ile nerdeyse akraba gibi olmuştu.

1980 CUMHURBAŞKANLIĞI KUPASI DA TRABZONSPOR’UN

1979-1980 Sezonu Lig Şampiyonu olan Trabzonspor, bir türlü kupalara doymuyor. Cumhurbaşkanlığı Kupası için Trabzonspor’un karşısına bu kez kendini kupadan eleyen Kupa Şampiyonu Altay çıktı.

Artık İstanbullu gazeteci spor yazarları İstanbul takımlarının olmadığı şampiyonluk ve kupa maçlarını kitaplarında yazmayarak gerçekleri gizlemeye başladılar. Bir örnek Cem Atabey’in yazdığı Türk Spor Tarihi Ansiklopedisi. Türkiye’nin en büyük spor kitabı iddiasında olan bu kitapta 1980 Cumhurbaşkanlığı Kupası için tek satır yok.

Altay ile 19 Mayıs Stadı’nda karşı karşıya gelen Trabzonspor’un kadrosunda şu futbolcular bulunmakta idi: Şenol, Turgay, Hüsnü, Ahmet, Yaşar, Güngör, Serdar, Tuncay, İskender.

Maçta çok üstün oynayan Trabzonspor, bu maçı Güngör’ün bir, Galip’in iki golü ile 3-0 kazandı. Böylelikle Trabzonspor, hiçbir takıma nasip olmayan başarıyla üst üste tam 5 kez, Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı elde ederek unutulmaz bir rekor kırdı. Kupayı Cumhurbaşkanı Vekili İhsan Sabri Çağlayangil, Trabzonspor Kaptanı Şenol’a verdi.