Uzunca bir zaman kamuoyunu merakta bırakan AK Parti ve MHP nihayet Konya ilçe belediye başkan adaylarını açıkladı.  Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışına Selçuklu Belediyesi'nde iki dönem kıdem sahibi olan Uğur İbrahim Altay'la devam kararı alan 31 ilçenin 29 Belediye yönetimini elinde bulunduran iktidar partisi 13 ilçede mevcut başkanlarla devam kararı alırken 13 ilçeye yeni aday çıkardı, 5 ilçeyi de ittifak ortağı MHP’ye bıraktı.

Akören'de Ekrem Tulukçu, Beyşehir'de Murat Özaltun, Bozkır'da İbrahim Gün, Çeltik'te Mehmet Ekizoğlu, Çumra'da Mehmet Oğuz, Derbent'te Hamdi Acar, Ereğli'de Özkan Özgüven, Güneysınır'da İsmail Özcan, Halkapınar'da Fahri Vardar, Hüyük'te Mehmet Şahin, Ilgın'da Mehmet Karahan, Kadınhanı'da Mehmet Nuri Ödük, Karatay'da Mehmet Hançerli, Kulu'da Ahmet Yıldız ve Meram'da Fatma Toru 31 Mart'ta görevi devretmesi kesinleşen isimler oldu. 

*       *       *

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı Konya İmam Hatip Lisesi mezunu, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünde lisansını yapmış, 1995’den bu yana iş ve siyaset dünyasında olan bir isim. İlk olarak 2009'da Selçuklu Belediyesi Meclis Üyeliğine seçilen Pekyatırmacı 2014'den sonra Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliği ile Selçuklu Belediyesi Başkan Yardımcılığına geldi. Uğur İbrahim Altay'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilmesiyle de 12 Mayıs 2018’de tüm meclis üyelerinin ortak teklifi ve oybirliği ile getirildi. AK Parti yola Pekyatırmacı ile devam kararı aldı.

*       *       *

Cumhur İttifakının yeni dönem adaylarına kısaca bir bakalım;

Meram Belediye Başkan Adayı Mustafa Kavuş, 1974 doğumlu ve Havzan Kuran Kursu hafızlarındadır. Konya İmam Hatip Lisesi'nden sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümünü okudu, Selçuk Üniversitesi Yönetim Organizasyon Ana Bilim Dalında yüksek lisansını tamamladı. Tekstil, yayınevi ve gıda sektörlerinde yöneticilik yaptı, AK Parti Gençlik Kolları Kurucu teşkilatlanma Başkanı olarak iki yıl görev üstlendi. 2003-2005 yılları arasında İl Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulundu, 2011'de ise Milletvekili Aday Adayı oldu. 2004 yılında Konya Büyükşehir Belediyesinde Başkan danışmanlığına getirildikten sonra 2006’da Teftiş Kurulu Müfettişliğine, 2009'da Teftiş Kurulu Başkanlığına yükseldi. Kavuş, aday adaylığı öncesinde bir süre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Müşavirliğinde bulundu.

*       *       *

Karatay Belediye Başkan Adayı Hasan Kılca 1970 doğumlu,  Harmancık İlkokulu ve Konya İmam Hatip Lisesi mezunudur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini aldıktan sonra bir müddet serbest avukat olarak çalışıp 1997 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi’nde göreve başladı. 2002'de 1. Hukuk Müşaviri, 2016'da ise Genel Sekreter olan Kılca Büyükşehir Belediyesi Çalışma Yönetmelikleri ile Stratejik Planın hazırlanmasına katkı verirken çeşitli komisyon başkanlıklarıyla encümen başkanlığını da yürüttü. 

*       *       *

Beyşehir Belediye Başkan Adayı 1985 doğumlu Üzeyir Yaşar partinin en genç adaylarından biri oldu. Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra Selçuk Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim ve Organizasyon bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. Aile şirketini yönetti, yerel medya da görev aldı. 2014-2017 arasında AK Parti Beyşehir ilçe yönetim kurulu üyeliğinde bulundu ve Tanıtım ve Medya Başkanlığı yaptı. Beyşehir Geleneksel Türk Sporları ve Sanatları Kulübünü kurdu, İmam Hatip Platformu ilçe temsilciliğini üstlendi. 

İlçenin efsanevi Belediye Başkanlarından Adil Bayındır bu dönemde MHP’den Aday adayı olmuştu. Partisinin Beyşehir’i AK Partiye bırakmasına tepki gösteren Bayındır bağımsız aday olacağını açıkladı. 

*       *       *

Son yıllarda MHP ile AK Parti arasında her dönem el değiştiren Ereğli İyi Parti ve CHP’nin de gözdesidir. Ak Parti burada, uzun zamandır belediyede görev yapan Adem Erdal’ı tercih etti. Geçmişte İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kayseri İl Çevre Müdürlüğünde de görev alan Erdal Ereğli’de önce İmar ardından Fen İşleri Müdürlüğü ve Başkan Yardımcılığı yaptı. Bürokrasi tecrübesinin yanı sıra şehir planlayıcısı olması Erdal’ın yolunu açan en önemli avantaj olarak değerlendiriliyor. 

İki dönem önce MHP’den Belediye Başkanı olan Hüseyin Oprukçu’nun Adana Belediyesindeki görevinden istifa ederek tekrar aday olması Cumhur ittifakı adaylığının MHP’ye bırakılacağı öngörülerini beraberinde getirmişti; ancak beklenen olmadı. İlçede muhalefetin son günlerde Oprukçu üzerinde siyaset üretmesi dikkat çekiyor.

*       *       *

Çumra Belediye Başkan Adayı 1974 doğumlu olan Halit Oflaz, Kamu Yönetimi mezunudur. Yenisu Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü, Çumra Belediyesi İşletme Müdürlüğü, Belek Belediyesi İşletme Müdürlüğü görevlerinin ardından son dönemde Selçuklu Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğünde görev aldı. 

*       *       *

Kadınhanı Belediye Başkan Adayı Mehmet Badem'de genç adaylardan; 1984 doğumludur. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu ve Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. 2006'dan itibaren ilçede esnaflık yaptı. 2018'de önce Kadınhanı Esnaf  ve Sanatkarlar Odası Başkanlığına ardından KONESOB Disiplin Kurulu Başkanlığına seçildi. Halen Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Yerel Yönetimler Bölümünde eğitimine devam ediyor. İki dönem Kadınhanı Belediyespor yönetiminde görev alan Badem, bir dönem de antrenörlük yaptı.

*       *       *

İnegöl Vergi Dairesi Müdürü iken istifa edip memleketi Ilgın’dan aday olan Yalçın Ertaş 1966 doğumludur. Maliye Bakanlığı’nın açtığı sınavı kazanıp 1990’da Ilgın Vergi Dairesinde memuriyete başlayan Ertaş 1992-1994 arasında Eskişehir Maliye Kursunu başarıyla bitirdi ve 1997’de görevde yükselme sınavını geçerek Seydişehir Vergi Dairesine Müdür Yardımcısı olarak atandı. 1999-2005 arasında burada müdür vekilliği görevinde bulunduktan sonra Şırnak ve Merzifon vergi dairelerinde müdürlük yaptı. Ertaş sekiz yıldır da İnegöl Vergi Dairesi Müdürlüğünde bulunuyordu.

*       *       *

Bozkır Adayı Sadettin Saygı atadan belediyeciliğe yabancı olmayan bir isimdir. Babası merhum Mustafa Sabri Saygı 1973-1980 arasında iki dönem Bağımsız Bozkır Belediye Başkanlığı yapmıştır. 1960 doğumlu olan Sadettin Saygı Selçuk Üniversitesi Eğitim Enstitüsü İngilizce Bölümü mezunu olmasına karşılık, ilçeden ayrılmayıp ticaretle iştigal etmeyi seçti. Annesi Fatma hanımın da Bozkır köylerinde “Fatma ebe” namıyla anıldığı düşünüldüğünde Sadettin beyin ilçedeki ağırlığı görülmektedir.

*       *       *

Kulu’da bir dönem önce mevcut Başkan Ahmet Yıldız’a karşı muhalif duruşuyla öne çıkan Murat Ünver aday gösterildi. Meclis Üyeliği yapan, İHH (İnsani Yardım Vakfı) gönüllüsü olan Pakistan ve Filistin’e olan duyarlılığı ile öne çıkan Ünver Gazze’de Filistin Başbakanı İsmail Heniyye ile görüşen İHH heyeti arasında bulunuyordu.

*       *       *

Hüyük Belediye Başkan Adayı 1974 doğumlu Mehmet Çiğdem 2004 seçimlerinde AK Parti Çavuş Belediye Başkanlığına büyük farkla seçilirken Türkiye’nin en genç belediye başkanı olarak da siyaset vitrinine çıkmıştı. Siyaset öncesinde İstanbul ve Konya’da ticari faaliyetlerde bulunan Çiğdem başkanlığı döneminde çok sayıda ödül aldı. Konvak, Çavuşder, İstop gibi sivil toplum kuruluşlarına üye iken Umut Yolu Derneği’nin de kuruluş çalışmalarına katkı verdi. Çiğdem son dönemde Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın yardımcısı olarak görev yapıyordu.

*       *       *

Ahmet Demir 2001-2008 arasında AK Parti Güneysınır Kurucu İlçe Başkanlığı yaptıktan sonra 2009’da Belediye Başkanı seçilmiş, 2014’de de görevini İsmail Özcan’a devretmişti. İlçede ticari hayatına devam eden Demir bir dönem aradan sonra tekrar Belediye Başkanlığına aday gösterildi. Güneysınır AK Parti’nin oy rekoru kırdığı bölgelerin başında geliyor.

*       *       *

Derbent Belediye Başkanlığını 2004 yılından bu yana Hamdi Acar yürütüyordu. Bu dönem ciddi bir rekabetin yaşandığı ilçede eğitimci Hüseyin Ayten aday gösterildi. Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olan ve çeşitli illerde öğretmenlik yapan Ayten son dönemde memleketi Derbent’te görev almış, sivil toplum faaliyetlerine verdiği önemle dikkat çekmişti.

*       *       *

AK Parti Çeltik’te de değişime ihtiyaç duyup Mehmet Ekizoğlu’nun yerine Ali Meşe’yi aday gösterdi. Çeltik Lisesi mezunu olan ve ilçede ticaret yapan Meşe, AK Parti İlçe Başkanlığı görevini sürdürüyordu. 

Konya'da AK Parti'nin yedi ilçe başkanı belediye başkanlığı yarışına katılmak üzere istifa etmişti. Ahırlı’da Mustafa Öncü, Bozkır’da Memduh Çelmeli, Çeltik’te Ali Meşe, Doğanhisar’da Ali Öztoklu, Güneysınır’da Ali Yılmaz, Seydişehir’de Mustafa Konurer ve Tuzlukçu’da Nevzat Kolaş teşkilattaki görevlerinden istifa edip başkanlığa talip olurken, bu isimlerden yalnızca Ali Meşe’nin aday gösterilmesi dikkat çekti.

*       *       *

Ahırlı’da İsa Akgül, Altınekin’de Muharrem Dere, Cihanbeyli’de Mehmet Kale, Derebucak’ta Ahmet Kısa, Karapınar’da Mehmet Yaka, Sarayönü’de Nafiz Solak, Seydişehir’de Mehmet Tutal, Taşkent’te Osman Arı, Yalıhüyük’te Hasan Koçer ve Yunak’ta Abdullah Emre Demirhan ikinci dönem için, Hadim’de ise Ahmet Hadimioğlu üçüncü dönem için aday gösterildi. Böylece Konya’nın kıdemli başkanlığı Hadimioğlu dostumuza geçmiş oldu.

MHP’li Nurişen Koçak Emirgazi’de ikinci dönem için seçilmeye çalışırken, Akören’de İsmail Arslan ve Doğanhisar’da İhsan Öztoklu partilerinin bir önceki seçimdeki performansının tekrarına gayret gösterecek. Halkapınar’da Mehmet Bakkal ve Tuzlukçu’da İsmail Budak MHP ve AK Parti seçmenlerinin oylarına talip olacak. Budak’ın Tuzlukçu’daki rakibi ise halen Belediye Başkanlığını yürüten CHP’li Nurettin Akbuğa olacak. 

Uluslararası Selçuklu Spor Salonunda yapılan aday tanıtım törenine aday gösterilen-gösterilmeyen tüm başkanların katılımının yanı sıra MHP İl Başkanı Murat Çiçek ve teşkilat mensuplarının da katılımı önemliydi.