2013 Nevruz Kutlamalarında Diyarbakır’da Öcalan’ın, Güneydoğu sorununun çözümü için yaptığı, Türkiye’de ve dünyada ilgi ile karşılanan çağrının üzerinden nerede ise iki yıl geçti. Sürecin başında toplumun her kademesinde mevcut keskin görüş ayrılıkları arasında, PKK ve siyasi uzantıları tarafından hemen yasal ortam talepleri ortaya atıldı.
Türkiye Akil İnsanlar Heyeti ile BDP’lilerin ziyaretlerini düzenledi.
PKK militanları da denetimsiz bir şekilde silahları ile Türkiye’yi terke başladı.
Silahlarını teslim etmeleri, bırakmaları gerekiyordu.
Hükümetin silahların teslimi çağrıları tabir caiz ise havada kaldı.
Hatta militanların bir çoğunun silahları ile birlikte bölgede kaldığı veya bırakıldığı da dile getirilmişti.
Geçen hafta Başbakan Davutoğlu; iki yıl içinde çözüm süreci mekanizmasının kurumsallaştırıldığını, İç Güvenlik Reform Paketi hazırlanıp, Orta Vadeli Ekonomik Programın açıklandığını işaret etti. Ve Kürt sorununun sembolü olarak ifade edilen olağanüstü halin kaldırıldığını, Kürtçe Televizyon yayınının başlatıldığını, okullara Kürtçe ders konduğunu, Kürtçe müzik ve siyasi propagandanın serbest bırakıldığını, yasal güvence dahil bütün adımların atıldığını kamuoyuna açıkladı. Başbakan bu konuşmasında silahlarını bırakmayan ve her fırsatta eylem koyan PKK’yı ikaz ve ihtarda bulundu.
Bu arada bağımsız bir Kürdistan kurulmasını amaçlayan, Kürdistan Özgürlük Partisi adında yeni bir de parti kuruldu. Diyarbakır’da da açıktan partiler ve dernekler Kürdistan bayrakları asmaya başladı. PKK gerek Güneydoğu’da gerek İstanbul’da masum askerleri katletmekten araç yakmaya kadar eylemlerine pervasızca devam etti.
Geçen hafta G-20 Zirvesi’nin ardından ABD’nin Suriye konusunda, Türk görüşlerine yaklaştığı açıklandı. Şüphesiz bu gelişme ABD’nin yeniden bölgeye dönmesini de içermekte. Ve hemen ABD için “Kürtlerin hamiliği” ve çözüm sürecinin “3ncü gözü” rolü biçiliverdi. Hatta ABD’nin bu konuda istekli olduğu da ifade edilmeye başlandı. Bilindiği gibi ABD’nin Irak için bölgeye 1991 müdahalesi, adı konmasa da Kürt Devletini doğurmuştu.
Bugüne kadar çözüm sürecini ve yeni bir seçime hazırlanan hükümetin beklentilerini alabildiğine suistimal etmekte olan PKK ve yandaşlarına Başbakan Davutoğlu Irak gezisi dönüşü, çözüm için seçimin hedef alınabileceği işaretini verdi.
Başbakanın bu açıklaması, ABD Başkan Yardımcısı Biden’in İstanbul temaslarına bir çerçeve olabileceği gibi seçim öncesi riskli bir adım olarak da değerlendirilmektedir.