Benim için tuhaf, çok cinsinden, neyse merakta bırakmayıp sizleri hemen yazayım, karpuzdan zehirlenme ile ilgili bir yazı okudum. Karpuzdan zehirlenme ihtimalini dahi düşünmemiştim, nihayetinde çoğunlukla sudan oluşan kendine has lezzeti, tadı olan bir yaz meyvemiz. Sizleri bilmem ama karpuzu severek ve iştahla yerim, soğutulmuşsa, çekirdekleri büyükse keyifle yenilir bu sıcak yaz günlerinde, sadece meyve de değil, sabah kahvaltılıklarla, akşama yanına katılacak lezzetli peynir çeşitleriyle, her türlü yenilir karpuz.

Karpuz meyvesini böylesi övdükten, methiyesini yazdıktan sonra bana da çok tuhaf gelen, tuhaftan öte ilk kez öğrendiğim karpuz zehirlenmesinden dem tutacağım, sitemim aşağıda!

..

Önce karpuz zehirlenmesi nedir, neden olur, belirtileri nelerdir oradan başlayalım. Bu bilgiler hayat kurtarır hor görmeyin… Karpuz yetiştirirken kullanılan azotlu gübrelerin yanlış kullanımı yüzünden karpuzdaki nitrat seviyeleri artabilir. İnsan bünyesine aşırı nitrat alımı ise toksin hale gelebilir ve fazla nitrat içeren karpuzun yenmesiyle besin zehirlenmesi yaşanabilir. Eğer karpuz yedikten en az 2 saat sonra şu belirtileri görüyorsanız nitrat zehirlenmesi yaşıyor olabilirsiniz, hemen doktora görünmenizi tavsiye ederiz. Mide bulantısı, kusma, şiddetli ishal, baş dönmesi, baş ağrısı, mide krampları, ateş basması. Karpuzun zehirli olduğu nasıl anlaşılır? Karpuzun besin zehirlenmesine yol açma riskini şu işaretlere dikkat ederek tespit edebilirsiniz:

Kabuğun özellikle iç tarafı sarıysa karpuzda nitrat çok yüksektir! Nitrat, bitkilerin hızlı büyümesine katkıda bulunan bir, bileşen, aslında kimyasaldır. Ancak üreticiler karpuzlar çok kısa sürede olgunlaşsın ve büyüsün diye çok fazla nitrat yüklemesi yapabiliyorlar. İşte bu durumda bu karpuzları yiyen kişi nitrat zehirlenmesi yaşayabiliyor. Örneğin karpuzu keserken kabuğun iç kenarlarının sarı olduğunu fark ederseniz o karpuzu yememelisiniz, zehirlenebilirsiniz. Karpuzda delikler varsa almayın! Karpuzdaki deliklerin böceklerden kaynaklanabileceğini düşünüp alanlardansanız bir daha düşünün. Bu delikler iğne izi de olabilir ve karpuza nitrat yüklemesi de yapılmış olabilir. Karpuzun içi lezzetli olsa da eğer kabuğu delikler görürseniz yine de yemeyin deriz. Ortasında dev bir boşluk olan, çok büyük karpuzları yemeyin! Karpuzu kestiğinizde ortaya çıkan o dev boşluk aslında o karpuza fazla hormon yüklendiğinin bir göstergesi. Bu tür bir karpuzu yemek sizi hasta yapabilir, aman diyelim.

..

Böyle bir uzmanlığım, bitkiler, nebat, meyve, sebzelerle alakalı fikir yürütebilecek bilgim yok. Her insanın her şeyi bilmesi de beklenmez. Çok tuhaf olan, ülkemizde ziraat ve gıda mühendisleri işsizlikte ilk sıralarda, merkezi ve yerel yönetimler neden bu basit gibi görünen aslında hayati olan bu meseleyi ve benzeri tüm oluşumları takip etmez, kontrol altına almaz. İnsan sağlığı böylesine basite alınır mı? Duyumlarla insanımız neyi nasıl, nereye kadar kontrol eder, edebilir. Tarım bakanlığımız var, Aile bakanlığımız var, Sağlık bakanlığımız var, sanırım birinden biri bu sorumluluğu üstlenir, bu ve benzeri endişeleri, korkuları yok eder. Sizlerin de özellikle sosyal medya paylaşımlarında dikkatinizi çekmiştir, gözünüze ilişmiştir. Kola alıp, kola içeceğinize, karpuz alın hem sağlığınız tehlikeye girmesin hem de köylümüz kazansın gibi samimi paylaşımlarımız çoklukta. Farkına varamadığımız yine birileri bize, bizlere ip üzerinde ki cambazı mı gösteriyor da, direkt sağlığımıza kastediliyor!