Eğitim ve öğretimin yeni başladığı bu günlerde eğitimcilerin, anne ve babaların tek isteği;
“İyi bir öğrenci,’’
“İyi bir çocuk’’
yetiştirmek.
Okul ve aile sorumluluklarını bilmeli. Üstlerine düşen görev ve sorumlulukları yerinde ve öneminde yapmalılar. Bunun için; çocuğu/öğrenciyi iyi ve doğru tanımak gerekiyor.
Anne ve babalar,çocuklarını doğrulukları yada yanlışlıklarıyla iyi tanımalılar.
Çocuğun psikolojik, fizyolojik,kişilik, yetenek ve davranış biçimlerinin neler olduğunu bildikleri sürece çocuk üzerinde baskı kurmaktan uzaklaşabilirler. Gelişmiş özelliklerine yön, gelişmemiş özelliklerine ise iyileştirme desteği alabilirler.
- Çocuğunuzu tanıyın ve onun var olan özelliklerine saygı duyun.
- En güzel örnek; “Anne ve Babadır.’’
Bu yüzden olumsuz davranışlarınızdan uzaklaşıp çocuklarınıza olumlu davranışlarınızla model olun.
- Çocuğunuzu başkalarının çocuklarıyla kıyaslamayın.
Başka çocukların başarılı olduğunu sıklıkla tekrarlamayın.Kendi çocuğunuzun önemli olduğunu, onunla gurur duyduğunuzu davranışlarınızla belli edin.
- Başarı gösterdiği durumlarda onu ödüllendirin.Sevginizi onu önemseyerek aldığınız minik armağanlarla belli edin.
- Teknolojik materyalleri kullanırken amacın dışına çıkmasına izin vermeyin. Belli kurallar edinin ve onu çocuğunuza belli aralıklarda kullanmasını öğretin.
- Ders çalışmazsa günlerin boşa geçeceğini belirtircesine ders çalış, çalış, çalış! Demekten vazgeçin.
Ders sorumluluklarını yerine getirdikten sonra sosyal aktivitelere katılmasına, arkadaşlarıyla oyun oynamasına, görüşmesine de fırsat verin.
- Çocuğumuza sorumluluk verin. Anne ve babasından sorumluluk alan bir çocuk okul ve ders ödevlerinde de aynı sorumluluğu gösterir ve bir işi başarmanın hazını yaşar.
- Okul ve öğretmeni eleştirmeyin. Okulu ve öğretmeni hakkında olumsuz duyumları alan çocuğun okul ve öğretmenine saygısı, güveni kalmaz.
“Anne ve Baba olmak, her şeyi  iyi biliyor.’’demek değildir.
- Çocuğunuzun başarılı olmasını istiyorsanız; kendinizi geliştirin. Bunun için ilgili kaynaklardan bilgiler alın yada ilgili gelişim ve psikoloji uzmanlarından destek alın.
- Çocuğunuzu kardeşi ile kıyaslamayın. Aynı aileye, şartlara sahip olan kardeşlerin bireysel ayrıcalıkları olacağını kabul etmelisiniz.
- Çocuğunuzun duygusal gelişimini etkilememek için anne ve baba ilgisizliğini, kavgalarını yaşamayınız.
Başarısız çocukların;dikkat dağınıklığı, öfke içinde olması, çekingen, özgüvensiz, kendini ifade etmeyişi, kurallara uymayışı, sorumluluk almayışı, yalan söylemesi aile içi huzursuzluğu ile ilgilidir.
- Anne ve babanın kitap, gazete, dergi vb. ile ilgilenmeyişi çocukların eğitim,öğretim algısını olumsuz etkiler.
- Çocuğunuzun hangi derste daha başarılı hangisinde daha başarısız olduğunu araştırın. Bunun için öğretmenleriyle diyalogda bulunun.
- Çocuğunuzu iyi tanımanız onu çok zorlamamanızı sağladığı gibi onun özelliklerine destek olmanızı da sağlar. Kendine güvenen çocuk beyin ve el arası koordinasyonlarını daha iyi kullanır.Karar alma becerisi daha sağlam olur.
Unutmayın!
- Sizin sahip olduğunuz çocuk, sizin için çok önemlidir.
Her şey den önce çocuğunuzu her gün sevgiyle uyandırıp, sevgiyle okula göndermeyi ve okuldan gelişini sevgiyle karşılayınız.
Sevgi dolu bir ailenin çocuğu tüm evreleri sağlıklı başaracaktır.!