Gece saat dokuzu geçtimi başlardık çocuklara git yat, sabah erken kalkamazsınız.
Çocuklar, surat sallaya salaya giderdi yatağına.. uyumak için kesin bizim TV kapatmamızı beklerdi herhalde. Yatağın içinde neler düşünüyordu kim bilir. Biz de zamanında öyle değil miydık annem git uyu sabah kalkmıyorsun diye kaç defa kovmuştu oturma odasından.. ben bunları ,sanki çocuklarımı büyütürken unutmuş gibiydim.. Allah bilir odalarında ne yapıyorlar. Daha orta öğretimde ellerinde telefon.
Liseye başlar başlamaz, aileleri bir teleş alır “çocum derslerine çalış, kızım dersaneye gittin mi?. oğlum erken gel ha dersine bak”.. birde Üniv imtanları başlasın sanki biz imtana grecekmişiz gibi bir heycan, bir panik akşam sabah çocukların tepesinde, başlarının etini yeriz artık.. odalasına girdi mi? ders çalışyorlar diye bir sevinme bir sevinme arada kontrolüde elden bırakmıyoruz hani fincanla neskafe çay kurabiye. Çalşıyormu, diye Hem çocuğu kontrol hemde, birşeyler midesine girsin de kafası daha iyi çalışsın. Böylece ta kii çocuktan azar yiyene kadar odasına girip çıkarız. Hele birde erkenden yatınca bir kızıyoruz bir kızıyoruz. Böyle ders mi çalışılır daha ilk akşamdan uyuyor. İmkansız bu Ünversite flan kazanamaz. Sinirli sinirli uyuyan çocuğu tekrar uyartana kadar söylenir dururuz... Ya zamanında çocuklara niçin uyumuyorsunuz diye kızmıyormuyduk.işte şimdi de uyuyorsun diye kızıyoruz.

Ne yaparsak yapalım, çocuklarımızı rahat bırakmıyoruz. düzensiz bir çocuk yetiştirme. Şimdiklere bakınca yinede en iyi günler o zamanımızış, diyoruz.
Bizim zamanımızda tablet yoktu, telefon yoktu. Şimdi daha doğuştan çocuk susun diye eline telefonlar tabletler tutuştruyorlar. Şimdikler öyle mi? Çocukmu yetiştiryorlar yoksa çocuk mu onları yetiştiryor belli değil. Çocuğun istediği olmadımı? evde kızılca kıyamet kopuyor.
Herşeyi bir oluruna bırakmakmamak lazım. Çocuk çockluğnu bilecek, Anne babada büyüklüğnü bilecek. Arada bir mesafe konacak. Çocuklar zaten her istediğni verilmez se tek silahları ağlamak. Oysa ona daha önceden ne kadar zararlı olduğu. Büyükler içinde zararlı ama mecburyetten kullanıldığı anlatılırsa uygun bir dille çocuk asla ona karşı bir istek duymaz.. çocukların yaş durumuna göre iyi oyuncaklar seçmek gerekir. Özellikle küçüken okumaya özendirmek için kalem kağıt, resimli kitaplara özendirmek gerekir. Aile günlük bir saati çocuklarla birlikte okumaya ayırmalıdır ki gelecekte çocuğu alışkanlık kazansın...
Ağaç yaş iken eğilir bu atasözü tam çocuklar içindir.