Değerli okurlarım bu makalemde sizleri cinsel Taciz suçu  hakkında bilgilendirmek istiyorum. Değerli okurlarım bu suç TCK 105. Maddede düzenlenmiştir.

Buna göre eğer bir kişiyi cinsel amaçlı taciz edilirse mağdur şikayet ettiğinde en az 3 ay ile iki sene arasında hapis cezası alabilir. Veya bu suçyan adli para cezası alabilir miyim diye soracak olursanız evet Burada hakim size en az 3 ay en fazla 2 sene hapis cezası verebilir veya adli para cezası da verebilir.

Burada sizi yargılayan hakime seçimlik bir hak vermiştir kanun ya para cezası ya hapis cezası verebilecektir. Eğer bu suçu bir çocuğa karşı işlenirse bu durumda cezanız 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası olarak tayin edilebilecektir. Bu basit cinsel taciz suçu işleyen kişinin alabileceği ceza idi. Peki nitelikli  cinsel  taciz suçu işleyen kişinin durumu ne olacak ?

Siz eğer bir kamu görevi yapıyorsanız ve mağdure ile aranızda bir hizmet ilişkisi varsa yani mağdure sizin yanınızda çalışan konumunda ise ve ya aile içi ilişkinin sağladığı kolaylıktan faydalanmak sureti işlerseniz alacağınız ceza yarı oranında yani 1/2 artırılacaktır . Siz vasi iseniz ve vesayetiniz altındaki bir kişiye karşı bu suçu işlerseniz eğitici iseniz yani öğretmen iseniz öğrencinize karşı bu suçu işlerseniz bakıcı iseniz baktığınız kişiye karşı bu suçu işlerseniz koruyucu aile iseniz baktığınız kişiye karşı bu suçu işlerseniz  ,sağlık hizmeti veren bir kişi iseniz örneğin Doktor hemşire sağlık personeli iseniz veya koruma bakma gözetme yükümlülüğü altında olduğunuz bir kişiye karşı bu suçu işlerseniz alacağınız ceza yarı oranında artırılacaktır.

Eğer bu suçu işyerinizde çalışan bir kişiye karşı işlerseniz alacağınız cezanız !/2 oranında artırılacaktır. Bu suçu fail posta veya elektronik haberleşme araçları ile işlerse yine cezanız yarı oranında artırılacaktır.. Fail bu suçu Teşhir ederek işlenirse yine ceza yarı oranında artırılacaktır .

Eğer sizin işlemiş olduğunuz bu suç nedeni ile mağdur olan kişi okulu bırakmak zorunda kalmışsa ailesinden ayrılmak zorunda kalmışsa işini bırakmak zorunda kalmışsa cezanız 1 yıldan az olmayacaktır.

Peki bir cinsel taciz suçu mağduruyuz biz bu suçu ne kadar süre içinde şikayet etmeliyiz. Böyle bir suç siz işlendi ise suçun işlendiği tarihten itibaren 6 ay içinde karakola ya da savcılığa sizin bu suçu bildirmeniz gerekir. Ama bu söylediğim basit cinsel tacize maruz kaldıysanız eğer siz nitelikli cinsel tacize maruza kaldıysanız bu durumda zaten siz şikayet etmeseniz bile savcılık resen bu suçu araştırır . Nitelikli cinsel taciz suçuna maruz kalıyorsanız 8 sene içinde şikayetçi olmanız gerekiyor .

Diğer cinsel saldırı ya da cinsel istismar suçları ağır cezada görülür ama bu suç asliye ceza mahkemesinde görülür Peki bu suç adli para cezasına çevrilebilir mi ? evet çevrilebilir . Peki ben bu suçtan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir mi evet verilebilir. Peki benim cezam ertelene bilir mi diye soracak olursanız evet ertelenebilir .

Bu konudaki tüm sorularınızı 0 532 508 90 45 nolu irtibat telefonuma bildirebilirsiniz..

AV. NEVİN ÖMEROĞLU DEMİREL İSTANBUL BAROSU