Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarımı cinsel saldırı suçu TCK 102. Madde hakkında bilgilendireceğim. 

Cinsel saldırı suçu basit cinsel  saldırı ve nitelikli  cinsel  saldırı  olmak üzere yasamızda iki türlüdür.

Basit cinsel saldırı suçu TCK 102/1 Maddede düzenlenmiştir. Nitelikli cinsel saldırı suçu ise TCK 102/2 Maddede düzenlenmiştir. 

Siz  eğer  mağdur ile  cinsel ilişki  düzeyine  varmayan  sadece bedensel temasta bulunduysanız sarkıntılık suçu işlemiş olursunuz. Örneğin bir  kişi istemediği halde o kişiyi öpmeniz dokunmanız basit cinsel saldırı suçunu oluşturur. Eğer sizin davranışlarınız belli bir yoğunlukta ise ve süreklilik var ise bu durumda  siz basit cinsel  saldırı  suçunun ağırlaşmış halini işlemiş olursunuz.

Nitelikli cinsel   saldırı  suçu  yani  sizlerin  deyimi ile  tecavüz  suçu   ise  vücuda organ veya sair cisimle işlenir. 

Fail  mağdurun bedenine  temas  etmez  ama  sözüyle  davranışları ile cinsel taciz edebilir. Cinsel saldırı suçunun oluşması için  sizin  bedensel  olarak mağdureye emas etmeniz gerekir. 

Siz 15 yaşından 12  yaşından küçük bir çocuğa   cinsel ilişki  düzeyinde bir suç işlerseniz bedensel temasta bulunursanız  istismar  suçunu işlemiş olursunuz.

15  -18  yaş  arası   çocuklara  karşı   hile  tehdit  ile  iradesini   etkilerseniz  yine cinsel istismar suçunu işlemiş olursunuz. 

Cinsel  saldırı  suçu   yaşı  büyük kimselere  ve ya  15-18  yaş arası mağdurlara yönelik hile tehdit olmadan  işlenen filleri  cezalandırır. Burada  bedensel  temas  var mı  yok mu önemli olan nokta budur. 

Sarkıntılık suçu TCK  102/1  İKİNCİ CÜMLE  BUARAD  MAĞDURUN BEDENİNE FİZİKSEL OLARAK FAİLİN BİR TEMASTA BULUNMASI GEREKİR. Sarkıntılık geçici yüzeysel ve hafif  derecededir. Eğer süreklilik arzederse basit cinsel saldırı suçunun daha ağır şekli meydan gelir. 

Siz bir mağdurenin yanağından rızası dışında öperseniz onun elini tutarsanız mağdurun cinsel bölgesine dokunursanız  basit cinsel saldırı suçunun sarkıntılık seviyesinde olanını işlemiş olursunuz 

Cinsel davranışlarla mağdurun vücudunu ihlal mağdurun şikayeti üzerine 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır . 

Ancak siz sarkıntılık suçu işlediyseniz 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası  alırsınız . 

Eğer siz bu suçu beden veya ruhen kendini savunamayacak derecede olan bir kişiye yaparsanız v Kamu görevinizi vesayet görevinizi  hizmet  ilişkisinin  sağladığı   nüfus u kötüye kullanarak yaparsanız

Üçüncü  derece  dahil  kan  veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde olan bir kişiye karşı üvey ana üvey kardeş evlat edinen  veya  evlatlık tarafından işlenirse silahla işlenirse sizin alacağınız ceza yarı oranında artırılacaktır. 

Tecavüz suçu  yani nitelikli cinsel saldırı suçu ise  bu suç tipinde vücuda cinsel organ ya da sair bir cisimle temas vardır. İlişki boyutundadır. Basit cinsel saldırı suçu ile nitelikli cinsel saldırı suçu arasındaki  en önemli  far  basit cinsel saldırı da cinsel  arzuların tatmini için yapılır  ama burada  cinsel arzuların  tatmini  gerekmez. 

Cinsel saldırı suçunda oral anal ya da sair bir cisim ile işlenirse eylemde suçun nitelikli hali işlenmiş olur.

Nitelikli cinsel saldırı suçunda vücuda organ veya sair bir cisim ile temas halinde iki yıldan az olmamak üzere hapis cezası verilir. Bu fiil eşinize karşı işlenirse mağdurun şikayetine bağlıdır.

Eğer siz bu suçu beden bu suçu beden veya ruhen kendini savunamayacak derecede olan bir kişiye yaparsanız Kamu görevinizi vesayet görevinizi hizmet ilişkisinin sağladığı nüfusu kötüye kullanarak yaparsanız

Üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde olan bir kişiye karşı üvey ana üvey kardeş  evlat edinen  veya  evlatlık  tarafından işlenirse silahla  işlenirse  sizin alacağınız ceza yarı oranında artırılacaktır. 

Cinsel saldırı suçunda hagb kararı verilmez ceza ertelenmez Adli para cezası verilmez 

Sadece 15 yaşından küçük bir çocuk sarkıntılık suçu işlerse o takdirde  adli para cezası verilir. Bu suçlarda uzlaşma mümkün olmaz 

Sarkıntılık suçu eşe karşı işlenen tecavüz suçu şikayet tabidir. Diğer durumlarda şikayete tabi değildir resen kovuşturma yapılır.

Sarkıntılık suçunda  8  sene içinde  şikayet  yapılması gerekir. Diğer durumlarda 15 senelik zamanaşımı söz konusudur.

Sarkıntılık suçuna asliye ceza mahkemesi diğer suçlara ağır ceza mahkemesi  bakar.

Bu konulardaki  sorularınız  0  532  508 90  45  nolu  irtibat telefonuma bildirebilirsiniz.

AV. NEVİN ÖMEROĞLU DEMİREL İSTANBUL BAROSU