Merhabalar,

KURABİYELER ,Mutfaklarımız da atıştırmalık,çocukların beslenme çantalarına öğleden sonra öğünü ve habersiz gelen misafirler için ev sahibinin cankurtaranıdır.

Uzun süre saklanabilme özelliğinden dolayı sanırım hemen her evin bir kurabiye kutusu vardır.

Kimi zaman evimiz de olan malzemelerle,kimi zaman damak zevkimize uyan ek katkılarla bazen de diyetteyiz ama vazgeçemiyoruz diyerek az şekerli tam tahıllı unlar ile mutlaka fırına atar ve kutuları doldururuz.

Bunların içinde en çok sevileni de anneannelerin yada babaannelerin, çocukluğumuz da bizler için hazırladığı üzeri toz şekerli olan kurabiyedir.

Marmara Bölgesi Yalova iline bağlı Çınarcık beldesine yolu düşenler işte tam da bu tada uyan bölgesine has bu kurabiyeleri yapar.

Ve hatta koskocaman görüntüsü ile deniz sonrası çay sefasında genellikle tercih edilir. Çınarcığa yolu düşenlerin mutlaka tadını bildiklerini sanıyorum.

Bizde bugün biraz nostalji yapalım ve sitemizin ''MENÜ''sünde KURABİYELER Bölümünün baş köşesine bu lezzetli kurabiye tarifini oturtalım.Bu arada uzun süredir hazırlamayanlar için de bir hatırlatma yapalım.

Kurabiyelerimizin büyüklüklerini ister benim yaptığım gibi porsiyonluk isterseniz kocaman yuvarlayarak dörde keserek pişirebilirsiniz.

     

İşte tarifimiz:

  • MALZEMELER:
  • 2 ad yumurta ( 1nin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı fındık kırığı
  • 1 tatlı kaşığı karbonat (üzerine 2 damla limon suyu daha güzel dağılımını sağlayacaktır.)
  • 1 çay kaşığı portakal aroması yada taze portakal kabuğu
  • 5,5 su bardağı un
  • ÜZERİNE:
  • Yumurta sarısı
  • Toz şeker
  • FIRIN AYARI:
  • 170 derece de ısıtılmış fırında 20 dakika
  • YAPILIŞI:
  • Kasenizin içine 1 tam bir yumurtanın beyazını alın ve çırpın.
  • Toz şeker ilavesi ile karıştırmaya devam edin.
  • Zeytinyağ ve yoğurdu ilave ederek karıştırmaya devam (el çırpıcısı ile )
  • Sırayla fındık kırıkları,portakal aroması ,un ve karbonat ekleyerek hamurunuzu ele yapışmayan ama yumuşak olacak şekilde yoğurun.
  • Büyüklükleri tercihinize kalmış,istediğiniz şekilde yuvarlayın ve aralıklı olarak fırın tepsinize dizin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürün ve sivri uçlu bir bıçak ile + işareti yapın.
  • Toz şeker serpin.Ve fırın zamanı..
  • Bu nefis kurabiyeler fırından çıktıktan kısa bir süre sonra bir bir bitecektir,ona göre ...
  • Hepinize afiyet olsun..
  • Bizi takip etmeyi,yeni tariflerimizden haberdar olmayı unutmayın.
  • Sevgiyle...
  •  Hepinize Afiyet Olsun....