Merhabalar,

HELVALAR,Osmanlı 'dan günümüze Türk Mutfağının en önde gelen tatlılarıdır.Helva denildiğin de acı günleri çağrıştırsa da aslında Osmanlı'da başarı ve kutlamalar için pişirilen ve eşe dosta sevinçleri paylaşmak için dağıtılan tatlıdır.

Bölgelere ve yörelere göre ufak tefek değişiklik gösterse de ister un ile ister irmik ile severek tüketilir.

Bugün ki tarifimiz de yine bir güzellik katarak ve çok yakıştığını düşündüğüm çikolata ile kaplayarak hem görsel olarak hem lezzet olarak lezzetli bir sunum çıkardık ortaya..Yemek sonrası veya çay saatleriniz için de rahatlıkla ikram edebilirsiniz.

Hepinize kolaylıklar diliyorum.

  • MALZEMELER:
  • 1,5 su bardağı un
  • 125 gr tereyağ
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 100gr (1 su bardağından 2 parmak eksik) ikiye bölünmüş fındık
  • ŞERBET:
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • YAPILIŞI:
  • Bir kase içinde malzemeleri pişirmeden karıştırın.Şeker tamamen erisin.
  • ÇİKOLATA SOS:
  • 200 gr bitter çikolata
  • 200ml krema
  • SÜSLEMEK İÇİN:
  • Fındık tozu
  • YAPILIŞI:
  • Tereyağını eritin ve unu ekleyerek kısık ateşte kavurmaya başlayın.
  • Unun rengi pembeleşmeye başlayarak kokusunu çıkarınca fındıkları ileve edin ve 5 dakika birlikte kavurun.
  • Zeytinyağ ekleyerek unu ve fındıkları gevşetin,karıştırın.
  • Hazırladığınız şerbetini yavaş yavaş ve hızlıca karıştırarak ekleyin.
  • Kapağını kapatarak demlenmeye bırakın.
  • Şerbetini tamamen çeken helvayı bir kez karıştırın ve soğumaya bırakın.
  • ÇİKOLATA SOS için,çikolatayı ben mari usülü eritin ve kremayı ekleyerek karıştırın.
  • Çikolata ve krema tamamen eriyince kenara alın ve soğutun.
  • Soğuyan helvayı ,altına bir tepsi koyduğunuz tel ızgara üzerine,dondurma kaşığı ile toplar halinde yerleştirin.
  • Üzerine çikolata sos gezdirerek tamamen kaplanmasını sağlayın.
  • Çikolata çok soğumadan üzerine fındık tozu serpin.
  • Antep fıstığı tozu ile de süsleyebilirsiniz.
  • Bu harika lezzeti mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle...