1991 yılında bağımsızlığını kazanan Kazakistan'ın ilk devlet başkanı seçimi 1 Aralık 1991 yılında düzenlenmiş ve ülkenin kurucu Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ilk cumhurbaşkanı olmuştu.

Kazakistan'ın bağımsızlığından beri ülkenin başında olan Nazarbayev'in seçim programında 'Nurlu Yol' adını verdiği ekonomik kalkınma programını halka sundu ve her defasında halktan geniş destek görerek 28 yıl iktidarda kalmayı başardı...

Orta Asya'nın en büyük ekonomisine sahip olan Kazakistan'da, 2007 yılında yapılan anayasa değişikliği ile devlet başkanlığı seçimlerini yedi yıldan beş yıla indirdi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, 2011 yılında yapılan son seçimlerde oyların yüzde 95,5'ini alarak dördüncü kez Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Kazakistan'ı 28 yıl yöneten Nursultan Nazarbayev, 19 Mart'ta cumhurbaşkanı yetkilerini feshetme kararı aldığını açıklamış, istifa kararnamesini imzalamış, görevi Kasım Cömert Tokayev’e bırakmıştı.

20 Mart'ta düzenlenen yemin töreniyle geçici cumhurbaşkanı olan Tokayev'in görev süresi 2020'de sona erecekti. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev bu sürenin dolmasını beklemeden, ani bir hamle ile erken seçim kararı aldı. 9 Haziran'da Kazakistan'da erken seçim yapılacağını duyurdu.

Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev sayesinde başarılı ve saygın bir devlet kurduklarını söyleyen Tokayev, "Kazakistan uluslararası toplumda önemli yer kazandı. Ülkemizi tüm dünya kabul ediyor. Şimdi biz tarihi bir olayı yaşıyoruz. Kazakistan'da iktidar istikrarlı bir durumda anayasaya uygun olarak değiştirildi. Bu adım uluslararası toplumun Kazakistan'a olan saygısını artırdı." dedi.

Tokayev neden erken genel seçim kararı aldıklarını şöyle izah etti: "Siyasi ve toplumsal uyumu sağlamak, sosyal ve ekonomik hedeflere ulaşmak, emin adımlarla ilerlemek ve herhangi bir belirsizliği ortadan kaldırmak için halkın desteğini almak lazım. Dünyada durum bizim için iyi olmayan bir yöne doğru değişiyor. Ülkemizin iç ve dış politikasının devamlılığını, öngörülebilirliğini ve istikrarını halka onaylatmamız gereklidir."

Kazakistan'ın demokratik bir ülke olduğunu ve cumhurbaşkanının halkın iradesiyle seçileceğini dile getiren Tokayev, "Cumhurbaşkanı olarak seçimin dürüst, açık ve adil geçeceğini garanti ediyorum." dedi.

Bilge Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in tıpkı Namık Kemal’in bir buçuk asır önce yazdığı Hüriyet Kasidesi’nde belirttiğiözelliklere sahiptir.

Görüp ahkâm-ı asrı münharif sıdk u selâmetten 
             Çekildik izzet ü ikbal ile bâb-ı hükûmetten

Aniden görevden çekilmesi bütün dünyada şaşkınlık yaratmıştı. Dünyada eşine az rastlanır zarif bir hareketle Kurucu Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev’in görevi Kasım Cömert Tokayev’e devretmesi koltuk sevdalısı dünya liderleri için feragat örneği teşkil etmektedir. Hak yolunda halk için çalışmanın faziletlerini sunmaktadır. Namık Kemal’in şiirinde şöyle demektedir:

Usanmaz kendini insan bilenler halka hizmetten

Hemen bir feyz-i bâkî terk eder bir zevk-i fânîye
Hayatın kadrini âli bilenler, hüsn-i şöhretten.

Durup ahkâm-ı nusret ittihâd-ı kalb-i millette

Eder tedvîr-i âlem bir mekînin kuvve-i azmi
Cihân titrer sebât-ı pây-ı erbâb-ı metânetten

                Namık Kemal bir buçuk asır önce yazdığı şiirde sanki Nur Sultan Nazarbayev’i tarif eder gibi konuşmuştur. Milletin birliğini, halka hizmeti, yüksek tarih şuurunu, çağları aşan bir zihniyetle kararların alınmasını esas alan “Nazarbayev Doktrini” hizmet aşkının, vatan sevgisinin, millet aşkının çelikleşmiş bir ifadesi olarak ortaya çıkmıştır.

                Yönetimde nöbet değişimini ifade eden yeni Kazakistan seçimleri Nazarbayev ruhunun bütün Ortaasya’ya sirayet ederek, Ortaasya’daki Türk halklarının bir ve beraber olarak nurlu geleceğe doğru ilerleyeceğinin işaretidir.

İnsan hakları grupları yönetimi muhalefet üzerinde sistematik olarak baskı kurmakla suçluyorlar. Her yerde her zaman ülkesinin ve halkın menfaatlerine ters yönde çalışan kişi ve guruplar vardır. Bunların tarihi bir önemi yoktur. Bu tür guruplar tarihte hiçliği ifade etmektedir. Başarı karşısında silinip gideceklerdir.

20 Mart'ta düzenlenen yemin töreniyle geçici cumhurbaşkanı olan Tokayev'in görev süresi 2020'de sona erecekken erken seçimlere giderek demokrasinin tabiatına uygun bir tavır sergilemiştir. Tokayev’in dediği gibi; Kazakistan'da iktidar istikrarlı bir durumda anayasaya uygun olarak  değiştirildi. Bu adım uluslararası toplumun Kazakistan'a olan saygısını artırdı."  

Tokayev,  "Cumhurbaşkanı olarak seçimin  dürüst, açık ve adil geçeceğini garanti ediyorum." Diyerek muhaliflerin suçlamalarının temelsiz olduğunu gözler önüne serdi.

                Haziran seçimlerinden sonra Tokayev’den beklenen Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev 18 Şubat 2005 tarihindeki konuşmasında belirttiği hedeflere uygun olarak bir yol haritası ortaya koyması ve bu plan üzerinde çalışması olacaktır: Nur Sultan Nazarbayev konuşmasında şöyle demişti: “Ya dünya ekonomisinin sonsuza dek ham madde sağlayıcısı kalmak, yeni bir imparatorluk beklemek; ya da Orta Asya bölgesinin somut entegrasyon sürecini başlatmayı tercih edeceğiz. Orta Asya Devletler Birliğini kurmayı teklif ediyorum. Bizim ekonomik çıkarlarımız, tarihî-kültürel köklerimiz, dilimiz, dinimiz, ekolojik sorunlarımız, dış tehditlerimiz ortaktır. AB mimarları böyle müşterek noktaları sadece hayal edebilirdi. Ancak bu durumda biz, atalarımıza lâyık olabiliriz. Önce Çarlık idaresi, daha sonra Stalin’in politikası bu birlikten korktu ve bölgemizi idarî-millî kesimlere parçaladı. İzlenen politika ‘Parçala-Yönet!’ idi. Artık şimdi bizim tarafımızdan eşit haklara sahip bölge halklarının gelecek nesillerine zaruri olan yeni bir istikamet göstermenin zamanı geldi.”

                Evet, Kazım Mirşan’a göre dünya Türklüğünün doğuş merkezi olan Kazakistan, 21 asırda bilge Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in çizdiği yoldan yürüyerek Türk dünyasına rehberlik edecektir. 9 Haziran seçimlerinin hayırlara vesile olmasını diliyoruz.


Namık Kemal’in şiirinin açıklaması

Çağın değer yargılarını doğruluktan ve samimiyetten sapmış görerek
Kendi arzumuz ve saygınlığımız ile devlet kapısından ayrıldık.

2.bölüm

Kendini insan bilenler halka hizmet etmekten usanmaz,

Hayatın değerini şöhretin güzelliğinden üstün tutanlar ile
Geçici zevklere/heveslere/arzulara ebedî feyiz tercih edilir.

Başarının, üstünlüğün değeri, milletin gönül birliğinde bulunur/durur

İktidar sahibi bir kişinin azim gücü, dünyanın bir düzene girmesini/aydınlanmasını sağlar; 
Metanet/azim sahibi kişilerin ayaklarını yere sağlam basması ile cihan titrer.