Perşembe günü 30 Ağustos’ta, dedelerimiz Çılgın Türklerin, ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Birinci Dünya Harbi sonunda Muhteşem Kurtuluş Savaşı ile düşmanı mağlup ve perişan ettikleri zaferin 90 ncı yılını, milletçe büyük bir çoşku içinde, onurla ve gururla kutladık. Tatilden sonra yeniden başladığım bu yazı ile büyük milletimin ve kahraman soydaşlarımın Zafer Bayramlarını tekrar en iyi dileklerimle candan kutluyorum.
Geçen yüzyıl başında Birinci Dünya Harbinden yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğunu paylaşmaya kalkan düşmanlar, ordularımızı dağıtmış, öz yurdumuzu yer yer işgal etmiş ve bütün kaynaklarımıza el atmışlardı.
Türk Milleti bitkin, yorgun ve yoksuldu, karşı koymak için ne silah ve cephanesi ne ordusu, ne de parası vardı.
Bütün bu olumsuzluklara rağmen çılgın atalarımız; Mustafa Kemal Paşa’nın etrafında toplandı, varını yoğunu ortaya koydu, bütün yoklukları ve zorlukları aştı. Açık ve gizli işbirlikçileri ile birlikte 220 bin civarındaki Yunan Ordusunu dört gün içinde Afyon Ovasında büyük kısmı ile esir ve imha etti, kalanları da 300 km kovalayıp denize döktü. Ve Cumhuriyetimiz de tarihte eşi menendi olmayan bu muhteşem Zafer üzerine kuruldu.
Bu muhteşem Zafer, bugün sahip olduğumuz hür ve bağımsız hayatımız, malımız, mülkümüz, dinimiz, diyanetimiz, onurumuz ve daha nemiz varsa hepsinin temel dayanağıdır. Bu kadar önemli ve anlamlıdır. Bu nedenle de yıllardır her 30 Ağustos’ta bu muhteşem Zaferi coşku içinde onurla ve gururla kutlarız.
30 Ağustos Perşembe günü saat 09.00’da her zaman olduğu gibi Atatürk anıtına çelenk konulması için Kadıköy’de İskele Meydanında toplandık.
Törene Kaymakamlığın, Garnizon Komutanlığının ve Belediye Başkanlığının çelenklerinin konulması ile başlandı. Ardından davet edilen siyasi partilerin çelenklerinin anıta konulmasından sonra, diğer kurum ve kuruluşların çelenklerinin takdimi ve saygı duruşunda bulunmaları atlanarak bir dakikalık toplu saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile programın bitirileceği anons edildi.
Cumhuriyetimizin temelini teşkil eden, sahip olduğumuz bütün güzellikler için kendimizi adeta borçlu hissettiğimiz 30 Ağustos Zafer gününde Ulu Önder Atatürk’ün huzurunda her zamanki gibi çelenklerini takdim ederek saygı duruşu yapılmasını isteyen halk bu uygulamaya tepki göstermeye başladı. Tepkiler dinmedi ve anons edilen program da uygulanamadı.
Bu ara herhalde bazı temaslardan sonra kaymakamlık yetkilileri yeniden halkın arzusu istikametinde düzenleme yaptılar. Tepkiler dindi ve program uygulandı.
Uzun yıllardır uygulanan ve usul haline gelen hususların, eğer zorunlu nedenler yoksa değiştirilmesi yadırganmakta, hatta tepki de çekmektedir. Daha önceleri de Genelkurmay Başkanlığının, K.K.K.lığı ambleminden Atatürk’ü kaldırıyor olması halkın yaygın tepkisine neden olmuş ve amblem eski hali ile muhufaza edilmişti.
Bir kaç ay önce resmi bayramlarda çelenk konulması ile ilgili yönetmelikte yapılan değişikliğin zorunlu bir nedeni yoksa eski haline getirilmesinin uygun oldacağı, böylece bu güzel ve mutlu günleremezen ebediyete kadar sevinçle, gururla, onurla kutlanabileceği ortadadır.
Bu vesile ile bize sahip olduğumuz her şeyi ve bu güzel vatanı bırakan başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere kahraman silah arkadaşları şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ile anıyorum.
Mekanları cennet olsun.