Bülent Arınç AK Parti Kurucular Kurulu Üyeliği, Devlet Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı, TBMM Başkanlığı yapmış, dolayısıyla ihtiyaç halinde Cumhurbaşkanına vekâlet edebilecek pozisyonda bulunmuş, Türk siyasetinin önemli figürlerin biridir. En gürültülü, tepkili ortamlarda bile zihnindeki cümleleri ‘dağıtmadan, motivasyonunu koruyarak’ ifade edebilmesi Arınç’ın önemli özelliklerinden biridir.

Gezi eylemlerinde AK Parti hükümetini ciddi anlamda sıkıntıya sevk eden pozisyonlar alsa da devrin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinde ‘duruşunu, ifadelerini tashih ederek’ yoluna devam etti. Hükümet sözcüsü olarak 17 Aralık operasyonuyla ilgili ilk açıklamayı yaparken ‘Bu işi yapanlara cemaat değil de camia diyelim’ şeklindeki sözleriyle cemaatin geneli üzerinde oluşacak olumsuz bakışı yumuşatmaya, alan daraltmaya çaba gösterdi. Darbe görünümü verilmiş 15 Temmuz işgal girişiminin akabinde 21 Temmuz günü yaptığı açıklamada ise, “Şunu açıkça söylüyorum, bunu ben darbe gecesi öğrenmiş olmakla, 'yahu ne kadar ahmakmışsın, bunu herkes söylüyordu' diyebilirler. Silahlı terör örgütünün Fetullahçı olması, o gece ortaya çıkan bir olaydır. Ben o gece öğrenmiş olabilirim ama Sayın Cumhurbaşkanımız da o gece öğrendi, Genelkurmay Başkanımız da o gece öğrendi. Onların bilmediklerini ben nasıl bilebilirim?” demişti. Sözlerinin ‘Bana ahmak diyebilirsiniz’ kısmı ön plana çıkarıldığından Arınç’ın ‘kendisi için kullanılacağını öngördüğü sıfata Cumhurbaşkanı ve Genel Kurmay Başkanını da ortak ettiği’ hiç görülmedi!

**

BÜLENT ABİ KİME HİMMET EDİYOR?

Arınç 15 Temmuz’u müteakiben, üzerinde yoğunlaşan eleştirilerden sonra bir müddet kenara çekilse de nihayetinde Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyeliğine getirilince sıkça gündeme damga vuracak sözler sarf etmeyi sürdürdü. Önce yüksek maaşı, hemen ardından maaşına yapılan yüksek oranlı zamla gündem olan eski Meclis Başkanı son olarak ‘KHK ile görevden uzaklaştırılan kimi mağdurları’ acınası hallerde tasvir ederken üslubunun ‘FETÖ’cüleri korumak, kollamak, gözetmek, mağdur sıfatında takdim etmek’ gibi sonuçlar doğurabileceğini düşünmemiş olabilir mi?

FETÖ’nün, devlet kurumlarını ele geçirebilmek için sınav sorularını çalıp yandaşlarına verdiği tespit edildiği halde, devlet kurumlarından bu örgütle iltisakları nedeniyle atılanları ‘mağdur şeklinde kamuoyuna sunması’ sadece Arınç’a olan öfkeyi körüklemekle kalmıyor, devletin en üst düzey organlarına olan güveni de zedeliyor. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da ‘esef’ ettirdi!

Biliniyor ki FETÖ, devlet görevinden alınmış ‘nitelikli’ elemanlarına ‘mağdur olmayacakları finansal desteği bir şekilde sağlayıp kamuoyunda itibarlarını yüksek tutuyor. Arınç’da dahil kimsenin maaş himmetine muhtaçlıkları da yok!

Himmet demişken; malum evrede Bank Asya’ya para yatırarak destek olmakla, bugünlerde devletten aldığı maaşı FETÖ ile bağlantısı tespit edilen kişilere vermek arasında bir benzerlik var mıdır acaba? 

**

BAĞDADİ’NİN DİRİSİ ABD’NİN İŞİNE YARAMAZ MIYDI?

Terör örgütleriyle işbirliği yaptığı tescil edilen Amerika, 11 Eylül saldırısının faili olarak lanse ettiği El Kaide Örgütünün Lideri Usame bin Ladin’i ‘güya’ ölü olarak ele geçirmiş, okyanusun derinliklerine yollamıştı.

Amerika, son yıllarda Ortadoğu operasyonuna katkı sağlaması için hazırladığı çok uluslu terör örgütü DAEŞ’in Türkiye tarafından belinin kırılması üzerine de Suriye topraklarında bir çıkmaz tünelde kıstırdığı DAEŞ Lideri Ebubekir Bağdadi’yi ‘güya’ ölü olarak ele geçirdiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta yaptığı açıklamada, “Amerika DAEŞ’in elebaşını ölü olarak ele geçirdiğini bin bir şaşa ile dünyaya duyuruyor. Oysa biz o teröristin ilk hanımı Esma Feysi Muhammed el Kubeysi’yi, kızı Leyla Cebir’i, ablası Resmiye Avad ile kocasını, gelinini ve çocuklarını canlı olarak yakaladık da sesimizi çıkarmadık” diyerek konuyu önemli bir mecraya sevk etti. Dünya şimdi Türkiye’nin Esma Feysi’den ve diğerlerinden DAEŞ’e dair ne gibi sırları öğrendiğini konuşuyor.

Sizce de ‘itiraf edeceği çok şey olan bir teröristin canlı olarak ele geçirilmesi ölüsünden daha kıymetli’ değil mi? Amerika terör elebaşılarını ‘doğrudan’ öldürerek nelerin üstünü örtmeye çabalıyor dersiniz?

**

TÜRKİYE NATO’YU YOLUN SONUNA İTİYOR

Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun ‘tarihteki en önemli ittifaklardan biri’ olarak tarif ettiği NATO yolun sona geliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron The Ekonomist dergisine yaptığı açıklamada “NATO'nun beyin ölümü yaşanıyor” diyerek Haçlı dünyasını sarsacak gelişmeye işaret etti. Macron’un, NATO ile ilgili sert açıklamalarının en önemli gerekçesi ise Türkiye oldu. TSK'nın sınır güvenliğini sağlamak ve terör örgütlerini ortadan kaldırmak için başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'nı eleştiren Fransız devlet adamı, “Şu an yaşadığımız şey NATO'nun beyin ölümüdür. ABD, Avrupa projesine sırtını döndü. ABD ve NATO müttefikleriyle stratejik karar alma mekanizmasında bir koordinasyon yok. Bir diğer NATO müttefikimiz Türkiye, bizim ilgimizin olduğu bir alanda haber vermeden askeri harekât düzenliyor” dedi.

Bu açıklamanın ertesi günü ise Amerika Dışişleri Bakanı Pompeo, durum hakkında daha net bir açıklama yaparak “Kurulalı 70 yıl oldu, büyümesi ve gelişmesi gerekiyor. NATO bugünün gerçekliği ve zorluklarıyla yüzleşmek zorundadır. Eğer ülkeler NATO'ya, ihtiyaç duyduğu kaynakları sağlamadan güvenlik yardımı alabileceklerine inanıyorsa, eğer taahhütlerine uymazlarsa, NATO etkisiz kalabilir ya da devri kapanabilir” tespitinde bulundu.

Türk tarihinin en büyük ihanetlerinden 15 Temmuz Darbe-İşgal girişimindeki rolü henüz tam olarak ifade edilmeyen NATO’nun bundan sonraki seyri merakla bekleniyor.

**

EKMEK FİYATLARINDA NEDEN DAMPİNG VAR?

Türkiye son birkaç yılda anormal seyreden zamlarla iç içe yaşamanın sıkıntılarıyla cedelleşirken Konya’da ‘Fırıncılar Odası kararıyla’ 1.10 TL’den satılan ekmek fiyatlarında şu günlerde ciddi dampingin yaşanması akılları karıştırıyor.

Önce süreci kısaca hatırlayalım; Ekmeğin 1.10 TL olmasının ardından, Çumra ilçesinde bir genç bir işadamı kapasite artırımına giderek Konya geneline ucuz fiyatla ekmek servis etmeye başladı. 75 kuruştan satılan ekmek halktan rağbet görünce bakkal ve marketler de Çumra ekmeğine yöneldi. Bu sırada bakkal ve marketler üzerinde ‘Çumra ekmeğinin satılmaması yönünde’ baskılar oluştuğu iddiaları ortaya çıktı, işadamı hakkında ‘şikayetler süreci’ başlatıldı. Hatta Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, ‘Konya’ya her gün Çumra’dan 25 binin üzerinde kalitesi düşük ekmek giriyor’ şeklinde açıklamasıyla ithamda da bulundu. Fakat denetimlerde aykırı bir duruma rastlanmadığı gibi tüketiciler de ekmeğin lezzetinden memnuniyetini ifade ediyor.

Her şeye rağmen Çumra ekmeği Konya piyasasında ‘düşük fiyatla’ varlığını ve egemenliğini sürdürmeyi başarınca bazı fırınlar da fiyatlarını geri çekmeye başladı. Son günlerde bazı bakkallarda ‘Konya merkezli fırınlara ait ekmeğin’ 65 kuruşa satılıyor olması, “Madem bu fiyata satılması mümkündü, neden iki katı fiyata satılıyordu?” şeklindeki sorulara yoğunluk kazandırdı.

Bu arada; birçok yerde patates 1 TL’den, soğan 75 kuruştan satılıyor. Şehrin bazı meşhur kasaplarının vitrinlere astıkları “dana eti 27 TL’ şeklindeki afişler de dikkat çekiyor.

**

KONYA METROSUNA START VERİLDİ

Yılladır Konya halkının en önemli beklentilerinden biri olan Metro ihalesi nihayet yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2017 Ekim’inde Konya’yı ziyareti sırasında kentin trafik sorununun büyüdüğüne işaret edip Konya Metrosunu inşa ederek bu sorunu çözecekleri müjdesini vermişti. Aradan geçen zamanda gözle görülür bir gelişme olmadığı zehabına kapılanlar olmuştu. Ancak Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay geçtiğimiz günlerde AK Parti İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı öncesi düzenlenen basın toplantısında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile 1 Kasım’da “Hafif raylı sistem hattı yapım işi ile elektromekanik sistemlerin temini, kurulumu ve işletime alınması işleri ve demiryolu araçlarının temini” sözleşmesiyle şehre bugüne kadar yapılan en büyük kamu yatırımına imza attıklarını söyleyerek metro hayalinin gerçekleşmekte olduğu müjdesini verdi.

Konya milletvekilleri Ahmet Sorgun, Tahir Akyürek, Orhan Erdem, Selman Özboyacı, Hacı Ahmet Özdemir ve Halil Etyemez’in de katıldığı toplantıda İl Başkanı Hasan Angı ise AK Parti hükümetlerinin ülkede sanayiden tarıma, eğitimden sağlığa her alanda önemli hizmetlere imza attığını belirterek, Konya’ya karşı ayrı bir ilgi ve sevgisi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

Metronun ilk etabı Necmettin Erbakan Üniversitesi Köyceğiz Kampüsü'nden başlayıp, Meram Tıp Fakültesi, Beyşehir Yolu, Eski Sanayi, Yeni Gar İstasyonu, Fetih, Ahmet Özcan ve Çeçenistan Caddelerinden geçerek Meram Belediyesi'nde tamamlanacak. İhalesi ve sözleşmesi yapılan 22 duraklı 21,1 kilometrelik ilk hatta bir seferin 35 dakikada tamamlanması planlanıyor. Konya halkı şimdi bir kısım çevrelerin ‘Ekonomik kriz var, ihaleyi yapsalar bile bu darboğazda metro yılan hikayesine döner’ şeklinde söylemlerine rağmen metro inşaatının yükseleceği günleri bekliyor.

**