Akdeniz'de hiçbir kıyı ülkesinin kabul etmediği çöplerin tonunu 10 dolar karşılığında kabul eden tek ülke Türkiye!?..

Yine böyle bir gaflet sonucu kabul ettiğimiz İspanya'nın zehir gemisiyle ilgili çevre felaketini İskenderun limanında yaşamaktayız.

İspanyollar son dakikada yine kıvırtarak, bu zehir gemisiyle ilgili komisyon görüşmelerine katılmadılar. Gerekçeleri: İspanyol meclisi kabul ederse, Türkiye ile görüşme yapabilirlermiş!? Pes doğrusu?

Ege Denizi'nde pek çok ülke limanının kabul etmediği lüks seyahat gemilerine ait tonlarca çöpün, Türkiye'ye bırakıldığı belirtildi.

Yetkililerin açıklamalarına göre, sadece Kuşadası Limanı'na yanaşan 226 gemi, geçen yaz boyunca 3 bin 428 ton çöp bıraktı. En fazla çöpü 95 gemiyle Yunan bandıralı gemiler bırakırken, Yunan limanlarının, "Yerimiz yok, Çöp depolama alanımız yeterli değil" gibi bahanelerle kendi gemilerinin çöpünü bile almadığı bildirildi. Kuşadası Limanı'nı işleten Ege Ports'un, çöp için ton başına sadece 10 dolar ücret aldığı ve atıkları şehir çöplüğüne boşalttığı saptandı. Bu arada katı atıklarını rahatça Türk limanlarına boşaltan gemi şirketlerinin, sıvı atıklar için de tesisler kurulması yönünde baskı yaptığı öne sürüldü.

Üç kuruş gelir uğruna kabul ettiğimiz turist gemilerinin çöplerinin neler içerdiği de tarafımızca bilinmemektedir.

Zehirli atıklar içeren çöpleri de teslim alabilir ve ülkemizin çöplüklerine boşaltabiliriz.

Bu zehirlerin yarattığı çevre felâketlerine karşı ne zaman duyarlı hale geleceğiz merak ediyorum!?

Çevre ve Orman Aydın İl Müdürlüğü'nde görevli Çevre Mühendisi Orhan Yıldız da, "Uluslararası sözleşmelere göre, geminin vermek istediği katı atıkları almak zorundayız. Ancak çöplerle ilgili hiçbir analiz yapılmıyor. Tıbbi atıkların ayrı ve uluslararası standartlardaki ambalajlamayla alınması gerekir. Ne yazık ki bu konuda ciddi bir araştırma yapmadığımız ortada" dedi.

Uluslararası anlaşmalara sadece biz mi uymak zorundayız?

Yunan adaları, kendi gemilerinin çöplerini kabul etmiyor ve Yunan çöpleri Türkiye'ye gönderiliyor?

Bu salaklığı yaparken, bari doğru dürüst para kazanalım.

Ne demek bir ton çöpe 10 dolar fiyat biçmek?

Yoksa bu bedel de uluslararası anlaşmalarla mı tesbit edildi?

"Başkalarına benzemeye çalışarak benliğimizin dörtte üçünü kaybederiz."

Arthur Schopenhauer