Milli Piyango’nun Demirören-SİSAL yönetimine geçmesi sonrasında, şans oyunlarında büyük ikramiyelerin sürekli devretmesi vatandaşların canlarını sıkmaya başladı. 

Yeni kuponlarda yapılan düzenleme ile, vatandaşların kazanma şansları, en azından yarı indirilmiş oldu. 90 sayıda 6 bilme olasılığı, elbette 49 sayıda 6 bilme olasılığından çok daha azdır.  

Vatandaşların şu pandemi salgınından bunaldığı dönemde, bir umut olarak sarıldığı şans oyunlarında yaşanmakta uzun soluklu devirler, şans oyunlarına olan ilginin giderek azalmasına neden olacaktır. 

Sisal Şans yöneticilerinin, uzun soluklu devirlere neden olan 90 sayıda 6 bilme düzeninin, eskiden olduğu gibi, 49 sayıda 6 bilme düzenine çevrilmesi konusunu acilen inceleyip karara bağlamalarını öneriyoruz.

M. KEMAL SALLI

Koronovirüs salgını insanların iş hayatını kaçınılmaz olarak etkiledi, kazançlar düştü. İnsanlar başka ne yapabilirim de birkaç kuruş daha fazla arayışına girdiler. 

Koronavirüsün hayatımızı altüst ettiği günlerde, Milli piyango ve diğer şans oyunları Sisal Şansa devredildi. Neden devredildi, “Milli Piyango’nun devlete yükü neydi de özel sektöre devredildi?” sorgulaması bir yazının konusu olsun, bizim merak ettiğimiz Sisal Şans’ın cimriliğinin nedeni. 

Milli Piyango’nun yanı sıra Sisal Şans’a devredilen On Numara, Çılgın Sayısal Loto, Şans Topu ve Süper Loto çekilişlerinde şans, Milli Piyango’nun dışında, vatandaşın yüzüne gülmez oldu. Hakkını yemeyelim , bir de Süper Loto’nun 27 Ağustos çekilişinde 1 kişi sonuçları bildiği için 32 milyon 364 bin lira kazanmıştı. 

Bunun dışında, Sisal Şansa devredildiğinden beri On Numara, Çılgın Sayısal Loto, Süper Loto ve Şans Topu çekilişlerinde sonuçları tam olarak bilen çıkmadığı için, “Büyük İkramiye” süreli olarak devrediyor. Vatandaş bir umut kapısı olarak baktığı şans oyunlarında büyük ikramiyeler, otomatiğe bağlanmış gibi, sürekli devrediyor. Sisal yönetimi de bu durumdan rahatsız olmuş olmalılar ki, On Numara’nın, Süper Loto’nun, Çılgın Sayısal’ın ve Şans Topu’nun çekildiği birinci sayfalardan duyuruluyor, fakat sonuçlar iç sayfalarda açıklanıyor. 

Sisal Şans’ın CEO’su Selim Ergün, Süper Loto’nun 32 milyonluk çekini Tekirdağlı vatantaşa teslim ederken yaptığı konuşmada, “Sisal Şans ailesi olarak, ilk büyük ikramiyemizi Süper Loto’da 32 milyon olarak vermekten çok mutluyuz. Herkesin şansı olmaya devam edeceğiz” diyordu. 

Sayın Ergün de yatırılan kuponların giderek azaldığını ya da kolon miktarlarının giderek düşmekte olduğunu farketmiş olmalı, vatandaş, “Bugün de devredecek, neden paramı şans oyunlarına yatırayım?” diyerek şans oyunlarından soğumaya baladı. 

Şans oyunlarında büyük ikramiyelerin sürekli devretmesi, vatandaşın ilgisini azaltıyor. Devletin, şans oyunlarını da bıraktırmak gibi bir hedefi olsa, Milli Piyango’yu da diğer şans oyunlarını da elinde tutar, sigarada olduğu gibi, vatandaşı bunlardan uzaklaştıracak bir politika izlerdi. Özel sektöre devrettiğine göre, böyle bir niyet söz konusu değilmiş. 

Peki, Sisal Şans CEO’su, sürekli devirler nedeniyle vatandaşların, şans oyunlarından umut keserek giderek uzaklaşabileceklerini hesaba katmıyor m? Eskiden, şanas oyunları devletin elindeyken de 6 bilen çıkmadığı için, Süper Loto’da, Sayısal Loto’da ya da Şans Topu’nda devirler yaşanıyordu, ama bu kadar uzun soluklu olmuyordu. Şans Topu’nda devir yaşansa bile, ya Sayısal Loto’da ya da Süper Loto’ta 6 bilen ya bilenler çıkıyordu. Vatandaş da, “Bu defa sıra bende mi?” umuduyla şans oyunlarına olan ilgisini sürdürüyordu. 

Mill Piyango ve diğer şans oyunlarında kuruldukları günden beri çekilişler noter denetiminde yapıldığı için, kimsenin aklına başka olasılıklar gelmiyor. 

Peki vatandaşı Milli Piyango ve diğer şans oyunlarından soğutabilecek bu sürekli devirlerin nedeni nedir? 

Sisal Şans yetkilileri de, bu sürekli devirlerin nedenini mutlaka görmüş olmalılar. Eskiden Sayısal Loto’da büyük ikramiyeyi kazanabilmenin koşulu, 49 rakam içinde 6 rakamdı. Şimdi ise, Çılgın Sayısal Loto’da büyük ikramiyeyi kazanabilmeniz için, 90 sayıda 6 sayıyı bilmeniz gerekiyor. 

ESKİDEN 49 SAYIDA 6 SAYINİN BİLİNMESİ İSTENİRKEN, ŞİMDİ 90 SAYIDA 6 BİLİNMESİ İSTENİYOR

Yeni kuponlarda yapılan düzenleme ile, vatandaşların kazanma şansları, en azından yarı indirilmiş oldu. 90 sayıda 6 bilme olasılığı, elbette 49 sayıda 6 bilme olasılığından çok daha azdır. 

Sisal Şansın bu yaptığı düzenlemeyi acilen gözden geçirmesi gerekir. Hem kolon ücretini artırmak hem de kazanma olasılığını büyük oranda düşürmek insafla bağdaşan bir durum olmasa gerek. 

Milli Piyango’nun ve diğer şans oyunlarının sürdürülebilmesi vatandaşın göstereceği ilgiye bağlı olduğundan, Sisal Şans’ı bu sürekli devreden ikramiye konusuna bir çözüm bulması gerekir. 

 Sorgulanması gereken bir durum da şudur; Sisal Şans, bu şans oyunlarını devralırken oyunun kurallarını değiştirme yetkisi de almış mıdır? 

49 sayıda 6 bilme koşuna göre oynanırken bile devirler yaşanırken, 90 sayıda 6 bilme koşulu, devlete ödenen paranın bir an önce geri alınması kaygısıyla mı alınmıştır?

MİLLİ PİYANGO’YA TEK TEKLİF DEMİRÖREN-SİSAL ORTAKLIĞINDAN GELMİŞTİ

Hatırlayacaksınız, Türkiye Varlık Fonu'ndan yapılan açıklamada, “Milli Piyango oyunlarının düzenlenmesine ilişkin gelir paylaşımı esasına dayanan 10 yıl süreli hizmet alım sözleşmesi için açık teklif alma süreci tamamlandı. İhalede tek teklif Demirören-SISAL ortaklığından geldi” denmişti. 

Sisal Şan’ın kendi resmi internet sitesinde şu bilgiler veriliyor: 

“Şans Oyunlarındaki Güvence”

Türkiye Varlık Fonu tarafından 320 Sayılı Millî Piyango Hakkında Kanun Hükmünde Kararname Kapsamındaki Şans Oyunlarının Düzenlenmesiyle İlgili Bazı İş ve Hizmetlerin Özel Hukuk Tüzel Kişilerine Özel Hukuk Sözleşmesiyle Yaptırılmasına İlişkin Sözleşme kapsamında, T.C. Millî Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü’nün izleme ve denetimine tabi olmak üzere Sisal Şans İnteraktif Hizmetler ve Şans Oyunları Yatırımları A.Ş. (“Sisal Şans”) Türkiye’de 10 yıl süreyle, Türkiye Varlık Fonu’nun onay verdiği şans oyunlarını düzenlemesine ilişkin iş ve hizmetleri yerine getirmek üzere yetkilendirilmiştir.

“Sisal Şans” hakkındaSisal Şans Türkiye’de yerleşik Şans Dijital ve İnteraktif Hizmetler Teknoloji Yatırım A.Ş. ve İtalyan Sisal S.p.A’in ortaklığından doğmuştur.

Sisal Şans Türkiye çapındaki erişim ağı, şans oyunları alanındaki deneyimi ve teknik altyapısı ile bir taraftan sektöre getireceği yenilikler ile oyunculara eğlenceli şans oyunları dünyası sunarken diğer taraftan Türkiye ekonomisine katkı sağlamayı hedeflemektedir.”

SİSAL ŞANS VATANDAŞIN ŞANSINI ARTIRAMAZ MI?

Vatandaşların şu pandemi salgınından bunaldığı dönemde, bir umut olarak sarıldığı şans oyunlarında yaşanmakta uzun soluklu devirler, şans oyunlarına olan ilginin giderek azalmasına neden olacaktır. 

Sisal Şans yöneticilerinin, uzun soluklu devirlere neden olan 90 sayıda 6 bilme düzeninin, eskiden olduğu gibi, 49 sayıda 6 bilme düzenine çevrilmesi konusunu acilen inceleyip karara bağlamalarını öneriyoruz.