Saygıdeğer Önce Vatan Gazetesi okurlarım, 2020 yılı Ocak ayının sonuna yaklaştığımız şu günlerde, kısa bir süre sonra soğukları daha da fazla hissedebilir olabileceğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. Böylelikle çok sevdiğimiz yaz sebzelerine bir süre de olsa veda etmiş, artık kış sebzeleriyle dostluk kurmamız kaçınılmaz olacaktır. Bunlardan en önemli sebzemiz kereviz ise, tezgahlarda uzun süredir kendini göstermektedir. Bu nedenledir ki bu davete bizlerin de icabet etmemiz gerekir diye düşünmekteyim. Evet, kereviz sebzesi, kendine özgü aroması ve tadıyla, düşük kalorili sebzeler arasında oldukça popüler olan kereviz sadece lezzetiyle değil sağlığa yararları ile de ön plana çıkmaktadır. Kerevizin yararları arasında ilk sırada K vitamini bakımından çok iyi bir kaynak olmasını sayabiliriz. Ayrıca antioksidan özelliği bulunan kereviz çeşitli hastalıklara zemin hazırlayan “serbest radikallere” karşı vücudun direncini artırdığını da unutmamalıyız. Ayrıca, diyet yapıyorsanız ve lezzetli bir atıştırmalık arıyorsanız kerevizi deneyebilirsiniz. Şöyle ki, 100 gram kereviz sadece 16 kalori içermektedir. Kereviz sebzesi, maydanoz ve rezene ile aynı aileden (Umbelliferae) olup, 40 cm’ye kadar uzayabilmektedir. Ülkemizde genellikle kerevizin kök kısmı kullanılmakta, ancak, sapı ve yaprakları da en az kök kısmı kadar besleyici ve sağlığa yararlı olduğu unutulmamalıdır. Yıllardan beri günümüze dek yüksek tansiyonu düşürmek için tüketilen kerevizin bu yararı son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarla da kabul görmektedir. Özellikle kereviz sapında bulunan ve kerevize kendine özgün aromasını veren “phthalide” adlı bileşenin kasları ve damarları rahatlatarak kan akışını kolaylaştırdığı bilinmektedir. Phthalide, aynı zamanda stres hormonu olan “catecholamine”nin üretiminin azalmasına yardımcı olarak, bu hormonun damarlarda neden olabileceği büzülmeyi önlemektedir. Yapılan bazı araştırmalara göre, günde 4 adet kereviz sapı yemek kan basıncını ortalama %12 oranında düşürmektedir. Şayet, hipertansiyon hastasıysanız ve tansiyon ilacı kullanıyorsanız, düzenli olarak kereviz tüketmeye başlamadan önce, olası yan etkiler ve kerevizin kullandığınız ilaçla etkileşimi hakkında önce doktorunuzdan bilgi almanız önemlidir. Illinois Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kerevizde bol miktarda bulunan “apigenin ve luteolin” adlı flavonoidler, özellikle pankreas kanseri tedavisinde, kanserli hücrelerin üremesinin durdurulması ve tümörün küçülmesi için etkili olabilmektedir. Kerevizin bu etkisi, içerdiği flavonoidlerin güçlü antioksidan etkisine bağlanmaktadır. Kolesterol: Chicago Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre kereviz yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı sebzeler arasında yer alıyor. Kerevizin yüksek kan basıncını düşürmeye yarayan bileşeni “phthalide”ın aynı zamanda kolesterolü de düşürdüğü bu çalışma sonucunda ortaya konulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, günde 4 adet kereviz sapı yemenin kolesterolü %7 oranında düşürdüğünün altı çizilmektedir. Ayrıca, yüksek miktarda suda çözülebilen besin lifi içeren kereviz sindirime bağlı kabızlık gibi sorunların giderilmesi için kullanılabilmektedir. 1 kase dilimlenmiş kereviz sapı günlük besin lifi ihtiyacının yaklaşık %10’unu (1.6 gr) içerir. Günlük beslenmenize 2-3 adet kereviz sapı ekleyerek kabızlıktan korunabilmeniz mümkündür. Ancak aniden, yüksek oranda besin lifi almak, hem mide kramplarına hem de ishale neden olabileceğinden tükettiğiniz kereviz sapı miktarını zaman içinde arttırmanız önerilir. Güçlü bir idrar söktürücü (diüretik) etkiye sahip olan kereviz vücudu toksinlerden temizlemek ve fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olarak sıvı dengesinin sağlanması için yenilmesi önerilmektedir. İltihaplı hastalıklar üzerine yapılan araştırmaların sonuçlarının yayınlandığı “Inflammatory Research Journal” dergisine göre kerevizde bulunan bazı flavonoidler iltihabın önlenmesine ve azaltılmasına yardımcı olabilmektedir. Bu özelliği ile kereviz, romatizma gibi iltihaplı hastalıkların belirtilerinin hafifletilmesi için tüketilebilecek sebzeler arasında gösterilmektedir. Şayet, uyku sorununuz varsa, geceleri yatmadan önce 1 bardak kereviz sapı suyu içerek uykuya geçişi kolaylaştırabilirsiniz. Kereviz suyu, sakinleştirici ve kasları rahatlatan etkisiyle uyku problemi olanlara önerilen sebzeler arasında yer almaktadır. Ayrıca. kereviz sapı ve kereviz suyu, kasları rahatlatıcı etkisiyle adet döneminde yaşanan sancıların ve krampların hafifletilmesi için de tüketilebilmektedir. 100 Gram Kerevizin Besin Değeri Yaklaşık 16 kalori enerji sağlamaktadır. Ayrıca, 2 gram besin lifi içermektedir. 453 IU A vitamini (Günlük İhtiyacın %9’u) 3.1 mg C vitamini (Günlük ihtiyacın %5’i) 0.3 mg E vitamini (Günlük ihtiyacın %1’i) 0.1 mg Riboflavin (Günlük ihtiyacın %3’ü) 0.3 mg Niasin (Günlük ihtiyacın %2’si) 0.1 mg B6 vitamini (Günlük ihtiyacın %4’ü) 32.2 mcg K vitamini (Günlük ihtiyacın %40’ı) 36.4 mcg Folat (Günlük ihtiyacın %9’u) 40.4 mg kalsiyum (Günlük ihtiyacın %4’ü) 0.2 mg demir (Günlük ihtiyacın %1’i) 11.1 mg magnezyum (Günlük ihtiyacın %3’ü) 24.2 mg fosfor (Günlük ihtiyacın %2’si) 263 mg potasyum (Günlük ihtiyacın %8’i) 80.8 mg sodyum (Günlük ihtiyacın %3’ü) 0.1 mg çinko (Günlük ihtiyacın %1’i) 0.1 mg manganez (Günlük ihtiyacın %5’i) 0.4 mcg selenyum (Günlük ihtiyacın %1’i) ihtiva etmektedir. Ayrıca aynı miktarda kereviz 3.5 gram karbonhidrat, 1.8 gram şeker, 0.2 gram yağ, 79.8 mg omega 6 yağ asidi, 0.7 gram protein de içermektedir. Bu kadar yararlı bir sebze olan kerevizin her şeyde olduğu gibi fazla yenmesinin de bazı sıkıntılar oluşturacağı bilinmelidir. Şöyle ki fazla kereviz yemenin bazı yan etkileri olabilmektedir. Güçlü bir idrar söktürücü olduğu için vücudun gereğinden fazla su kaybetmesine yol açabilmekte, günde 3 bardaktan fazla kereviz suyu içmek idrarla birlikte elektrolit kaybına neden olacağından halsizliğe yol açabilmektedir. Bununla birlikte, yüksek oranda A vitamini içeren kerevizden fazla tüketmek A vitamini fazlalığına neden olabilmektedir. Uzun süreli A vitamini fazlalığı (hypervitaminosis A) ise, bilindiği gibi karaciğer ve sinir sisteminde bazı sorunlara neden olabilmektedir.

 Sağlıklı, mutlu nice güzel günler diliyor, saygılar sunuyorum.